kokos, kokosovo brasno i kokosovo mlijeko

Kokosovo brašno – slatka podloga za kolače

Brašno se može napraviti mljevenjem raznih biljaka i plodova pa tako uz dodatak klasičnog brašna, poput kukuruznog ili pšeničnog, na policama trgovina nalazimo i brašno od badema, pa i kokosa. Kokosovo brašno dobiva se mljevenjem osušenog mesnatog dijela kokosova oraha, a najčešće nastaje kao nusprodukt pri proizvodnji kokosova mlijeka. 

kolaci s kokosovim brasnom

Ne sadrži škrob i gluten

Brašno od kokosa je bijele boje, gušće je teksture i bolje zadržava vodu od pšeničnog brašna te, za razliku od njega, sadrži više masnoća, proteina i vlakana. Ne sadrži gluten, pa je izvrsna alternativa u prehrani osoba koje ne podnose gluten, ali i osoba kojima nedostaje željeza u krvi jer je ovo brašno bogato tim mineralom. Također, ima nizak glikemijski indeks pa se često koristi u prehrani osoba koje moraju paziti na razinu šećera u krvi. 

Savršeno za kolače

Kako ovo brašno ima specifičan okus i aromu kokosa, pogodno je za pripravu jela u koja se takav okus uklapa. Uz to treba imati na umu da kokosovo brašno ne sadrži škrob pa ga prilikom pečenja kolača i spravljanja ostalih jela treba pomiješati s drugim brašnom, a najbolje je da takva mješavina sadrži do 25 posto kokosova brašna. Stoga se preporučuje kokosovo brašno koristiti u receptima koji su prilagođeni tom omjeru. Kokosovo brašno izvrsno je za izradu smjese za palačinke, kao i za spravljanje raznih kolača i torti te slatkih kruhova.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kokosovo brasno i sastojci za kolace