Kako reorganizirati prehranu kod osjetljivosti na gluten

Kako raste broj osjetljivih, odnosno intolerantnih potrošača na gluten, tako se širi i ponuda proizvoda adekvatnih za konzumaciju, odnosno bez ikakvih tragova spomenutih proteina. Svi oni koji iz zdravstvenih razloga moraju izbjegavati gluten u prehrani, u početku možda i imaju određenu zabrinutost oko toga kako će pronaći odgovarajuće zamjene jer pšenica uistinu jest prisutna u velikoj većini proizvoda. Osim toga, gluten se nalazi u većini klasičnih industrijskih prehrambenih proizvoda zbog čega su osmišljene specijalizirane linije proizvoda. Srećom, danas je izbor bezglutenskih namirnica i proizvoda velik i tržište prati trendove i potrebe kupaca. Prilagodba novom načinu kupnje i organiziranja jelovnika izazovan je proces, ali uživanje u hrani ne mora nužno izostati. Ono što je sigurno da će čitanje deklaracije postati obavezna praksa u svakodnevici i da će uvjet za kupnju biti oznaka „gluten free“.

cetiri razlicite vrste kruha
Copyright (c) 2018 Pearl PhotoPix/Shutterstock. No use without permission.

Pšenica nije jedini neprijatelj

Gluten je ljepljiva proteinasta tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Pšenica ima najveći udio glutena, ali kako ga sadrže i druge žitarice, potrebno je usredotočiti se na alternativna brašna kao što su ono od kukuruza, heljde i riže. Glutena ima i u piru, bulguru, kus kusu i grizu. Većina pekarskih proizvoda ga sadrži jer ima elastična svojstva i postiže lijepu teksturu i daje tijestu punoću. Nažalost, prisutan je kroz arome i aditive u gotovim umacima, začinima, juhama u vrećici, paštetama, hrenovkama, grickalicama, slatkišima, čokoladama, suhomesnatim proizvodima. Tjestenina je ugrožavajuća namirnica osim ako nema oznaku da ne sadrži gluten, što znači da je proizvedena od specifičnih vrsta brašna. Rižini rezanci i krekeri na listi su dozvoljenih namirnica. Ne sadrže ga ni cjelovite žitarice poput kvinoje, smeđe riže i prosa. Bezbrižno možete jesti mahunarke, grašak, leću i kikiriki. Izbacivanje glutena iz prehrane nije jednostavan zadatak, ali misiju olakšavaju razni proizvodi kao što su mješavine brašna za kruh i razne slastice, pa i palačinke, posebno proizvedeni keksi i čokolade, pudinzi, namazi, pahuljice…

Prehrana se treba bazirati na svježem voću i povrću

Bezglutenska prehrana potiče zdrave navike, konzumaciju svježeg voća i povrća te izbjegavanje industrijskih gotovih prehrambenih proizvoda. Svakodnevno pripremanje zdravih obroka od pažljivo odabranih sastojaka može imati pozitivne učinke na zdravlje i izgled, a fokus bi trebao biti na sezonskom voću i povrću, mesu, ribi, jajima, orašastim plodovima. Izbjegavajte naručivanje hrane i gotova ili polugotova jela. Planirajte jelovnik iz  dana u dan, kuhajte i čitajte deklaracije. Svakako provjerite ponudu SPAR robne marke free from s raznovrsnom specijaliziranom lepezom proizvoda bez glutena, a potražite i druge robne marke koji vas ponudom neće razočarati.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

plata zdrave hrane, bademi, rajcica, losos,avokado