Copyright (c) 2018 Max Davidich/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Max Davidich/Shutterstock. No use without permission.

Koju hranu ponijeti na plažu

Bez obzira na to živite li uz more ili na obali provodite godišnji odmor, gotovo cjelodnevni boravak na plaži poseban je doživljaj. No morski zrak, plivanje i razne sportske aktivnosti ostavljaju nas poprilično gladnima. Zato valja sa sobom ponijeti i pokoji zalogaj ili pak čitav obrok, posebno ako na plažu odlazite s djecom. Međutim, nisu sve namirnice i sva jela pogodna za nošenje na visoku temperaturu i vlažan morski zrak. Čak i kad ih nosimo u prijenosnim hladnjacima koji, iako najbolja metoda čuvanja hrane na plaži, ipak nisu dovoljni. 

Copyright (c) 2018 Anastasia_Panait/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Anastasia_Panait/Shutterstock. No use without permission.

Hranu koju je potrebno izbjegavati

U vrućim i vlažnim uvjetima ubrzava se proces kvarenja hrane. To posebno
vrijedi za jaja i proizvode koji ih sadrže, poput majoneze. Zato biste ih ljeti trebali izbjegavati jesti na otvorenom. Paštete, polutrajne salame i općenito nedovoljno obrađeno meso i mesni proizvodi ne idu dobro s visokim temperaturama. Isto je i s mlijekom i mliječnim proizvodima koji će se vrlo brzo pokvariti pri visokim temperaturama. Također, izbjegavajte jesti slane i masne obroke jer ubrzavaju dehidraciju, što u kombinaciji s aktivnostima i toplinom može biti opasno. 

Što grickati na plaži

Ako na plaži ne planirate provesti čitav dan i potreban vam je samo međuobrok, najbolji će izbor biti orašasti plodovi. Bademi, orasi, lješnjaci ili kikiriki, sasvim je svejedno sve dok nisu posoljeni. Osim što su i inače odlična opcija za grickanje, ne morate brinuti hoće li se pokvariti. Svježe voće također će biti dobra ideja. Jer ne samo da će vam pružiti osjećaj sitosti i zasladiti vas na prirodan način već će vam biti saveznik u hidraciji. Iako će jabuke i kruške dobro podnijeti toplinu, lubenice i voće koje obiluje vodom potrebno je nositi u prijenosnom hladnjaku. 

Copyright (c) 2020 elisa galceran garcia/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 elisa galceran garcia/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2019 Anna_Pustynnikova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Anna_Pustynnikova/Shutterstock. No use without permission.

Cjeloviti obroci

Za cjelodnevni boravak na moru ipak će biti potreban konkretan obrok koji
će nam dati sve potrebne nutrijente. Lagani obroci poput tortilje u koju ste zamotali dobro pečena pileća prsa, tofu, zelenu salatu ili neko drugo povrće idealan su izbor. Čak i bolji od sendviča s klasičnim kruhom koji će puno brže upiti tekućinu iz vlažnih namirnica. No ako vam je kruh draži od tortilje, ni s njime nećete pogriješiti. Isto vrijedi za grillano povrće poput tikvica i patlidžana koje u paru s grillanom piletinom ima jednako dobar okus čak i kad se ohladi. Naravno, i svježa će salata biti pun pogodak za obrok na plaži. Posebno ako im dodate i žitarice poput kvinoje i bulgura koje će vas napuniti energijom i dugo držati sitima. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.