poslu en crni kavijar na kruhu

Kavijar – luksuz iz dubina

Kada se spomene kavijar, ne može se ne pomisliti na luksuz. Iako je isprva bio pučka hrana, kavijar danas predstavlja statusni simbol. Pod kavijar se danas svrstava ikra mnogih riba, ali prema preporuci organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO (Food and Agriculture Organization) kavijarom bi trebalo smatrati samo usoljenu ikru jesetre

crni kavijar u zdjelici na ledu

Skup kao zlato

S obzirom na to da je kavijar ikra jesetre, a riječ je o ugroženoj vrsti ribe čiji je izlov neko vrijeme bio zabranjen kako bi se njena populacija oporavila, nije teško pretpostaviti zašto je vrlo skup. Također, vađenje ikre iz ribe nije lagan posao, tako da nije neobično što najcjenjeniji kavijar na svijetu beluga košta i do 10 tisuća dolara po kilogramu! 

Poseban okus

Kavijar ima specifičan okus i miris na koji se teško naviknuti ako niste ljubitelj ribe i njenih gastronomskih inačica. Tradicionalno se posluživao na kruhu premazanom maslacem, a danas se kao predjelo poslužuje na krekerima, pecivima i raznim vrstama kruha.

crni kavijar na baquette kruhu
crni kavijar u ukrasnoj zdjelici na pladnju i ledu

U posebnoj zdjeli

Ritual jedenja kavijara, kao i sam obrok, vrlo je poseban. Naime, poslužuje se u staklenoj zdjeli na ledu, kako bi se zadržala hladnoća jer kavijar se mora jesti hladan. Budući da je vrlo slan, kavijar se obično poslužuje na tostu ili neslanom krekeru uz dodatak maslaca ili sira, a ponekad se poslužuje i uz svježeg lososa. U biti, kavijar se jede bez dodatnih namirnica jer riječ je o doista posebnom jelu, specifičnog okusa koji dominira nepcem.


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.