narezani ananas u tanjuru

Jeste li kušali pečeni ananas?

Ananas je iznimno popularno tropsko voće koje sadrži mnoštvo hranjivih tvari – od vitamina C i beta-karotena do željeza i mangana. Svježi plodovi odličan su izvor i enzima bromelaina koji učinkovito razgrađuje bjelančevine. Upravo zato u mnogim svjetskim gastronomijama komadići ovog egzotičnog voća stavljaju se u marinade kako bi omekšali žilave komade mesa, ali i podarili im dodatnu dozu sočnosti. 

pizza s ananasom

Kako koristiti ananas?

Iako se ananas najčešće jede kao slatki zalogaj – samostalno, u voćnim salatama, smoothiejima i kolačima, on može biti sjajan dodatak i slanim jelima. Termički ga obradite na roštilju ili gril-tavi i poslužite s pečenom svinjetinom, piletinom ili pačetinom. Slatko-kisele note ananasa divno će se uklopiti i s plodovima mora poput kozica – napravite od ove neodoljive kombinacije neko stir fry jelo ili toplu salatu. Možete ga staviti čak i na pizzu. Amerikanci su smislili takozvanu havajsku pizzu koja kombinira umak od rajčice, sir, šunku i komadiće ovoga voća. Ako pak ne jedete hranu životinjskog porijekla, isprobajte ražnjiće ili curry od tofua, ananasa, čili papričica i kokosova mlijeka. 

Kako prepoznati zreo plod?

Pitate se kako ćete znati je li ananas zreo i spreman za konzumaciju? Prilikom kupnje dobro ga pogledajte – ako ananas ima zelene savitljive listove bez vidljivih oštećenja, plod je zreo. Pokušajte istrgnuti list oko stabljike – ako vam to lako polazi za rukom, ananas je spreman za jelo. Ne zaboravite i pomirisati mjesto oko stabljike – kada je ananas zreo, ispušta neodoljivu slatkastu aromu. 

narezane kriske ananasa na pladnju
rezanje ananasa

Kako izrezati svjež ananas?

Oštrim nožem odrežite vrh i dno ananasa. To će vam omogućiti da postavite voćku na ravnu podlogu. Pridržavajte ananas jednom rukom, a drugom rukom nastavite pomoću noža uklanjati koru, od vrha prema dnu. Kada ogulite svu koru, prerežite ananas popola i odstranite njegovu jezgru jer nije ugodna za jelo. Ostatak narežite na komadiće i upotrijebite po želji. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.