Amarant – žitarica koja to nije
Iako je, zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu, pravi šampion među „žitaricama“, amarant je slabo poznata biljka. Amarant ili šćir zapravo je pseudožitarica jer se u kuhanju koristi kao žitarica, a zapravo je riječ o biljci iz biljne porodice šćirova.
Snaga je u zrnu
Plodom najviše nalikuje na proso i rižu. Amarantov ključ snage leži u zrnu, a ne u ovojnici jer za razliku od ostalih „srodnika“ najviše nutrijenata skriva u unutrašnjosti svog zrna. Budući da amarant ne sadrži gluten, predstavlja savršenu namirnicu za osobe koje ga ne smiju konzumirati.
U tavi za kokice, u kolaču kao brašno
Amarant je doista višestruko korisna biljka, a čak se može i peći u tavi kao ukusne kokice. Može se pripraviti kao zob u kaši, dok se brašno amaranta odlično uklapa u razne slasne kolače. Također, baš kao proso ili rižu, amarant možete ukuhati u juhu ili varivo, a u kombinaciji s drugim žitaricama i medom amarant je odličan u energetskim pločicama i kruhu.
„Žitarica“ prekrasnih cvjetova
Ako mislite da nikada niste vidjeli amarant, budite sigurni da griješite. Cvijet amaranta karakterističan je po visećim ili stojećim duguljastim jarkocrvenim „grozdovima“ cvijeća koji se još zovu i lisičji rep.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.