Sirovi amaranth u vreci i zdjelu na platnu
Copyright (c) 2016 Linda Vostrovska/Shutterstock. No use without permission.

Amarant – žitarica koja to nije

Iako je, zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu, pravi šampion među „žitaricama“, amarant je slabo poznata biljka. Amarant ili šćir zapravo je pseudožitarica jer se u kuhanju koristi kao žitarica, a zapravo je riječ o biljci iz biljne porodice šćirova. 

Zdjela puna sirovog amarantha
Copyright (c) 2017 Moving Moment/Shutterstock. No use without permission.

Snaga je u zrnu

Plodom najviše nalikuje na proso i rižu. Amarantov ključ snage leži u zrnu, a ne u ovojnici jer za razliku od ostalih „srodnika“ najviše nutrijenata skriva u unutrašnjosti svog zrna. Budući da amarant ne sadrži gluten, predstavlja savršenu namirnicu za osobe koje ga ne smiju konzumirati. 

U tavi za kokice, u kolaču kao brašno 

Amarant je doista višestruko korisna biljka, a čak se može i peći u tavi kao ukusne kokice. Može se pripraviti kao zob u kaši, dok se brašno amaranta odlično uklapa u razne slasne kolače. Također, baš kao proso ili rižu, amarant možete ukuhati u juhu ili varivo, a u kombinaciji s drugim žitaricama i medom amarant je odličan u energetskim pločicama i kruhu. 

amaranth kasa u zdjeli
Copyright (c) 2015 Maria Shumova/Shutterstock. No use without permission.
biljka amaranth
Copyright (c) 2021 Bilanol/Shutterstock. No use without permission.

„Žitarica“ prekrasnih cvjetova 

Ako mislite da nikada niste vidjeli amarant, budite sigurni da griješite. Cvijet amaranta karakterističan je po visećim ili stojećim duguljastim jarkocrvenim „grozdovima“ cvijeća koji se još zovu i lisičji rep. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.