teriyaki umak u zdjelici
Copyright (c) 2021 grafvision/Shutterstock. No use without permission.

Teriyaki

Teriyaki je tehnika kuhanja koja potječe iz Japana, a karakterizira je specifičan način pripreme hrane kada se namirnice mariniraju u slatko-slanom umaku, poznatom po istom nazivu - teriyaki umak. Ovom se tehnikom postižu bogat okus i sočnost u jelima, neovisno o tome jesu li namirnice životinjskog ili biljnog podrijetla. 

teriyaki umak u staklenoj zdjelici
Copyright (c) 2017 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Ključni su sastojci

Teriyaki umak je ključan sastojak u pripremi jela ovom tehnikom. Tradicionalno se spravlja od sojinog umaka, šećera, meda ili mirina (japanskog slatkog rižinog vina), češnjaka i đumbira. Svi ovi sastojci kombiniraju se u ravnoteži slatkoće i slanoće, stvarajući karakterističan teriyaki okus. Teriyaki umak se koristi za mariniranje namirnica prije kuhanja, ali se može koristiti i kao preljev ili umak za jelo nakon kuhanja. Prilikom pripreme teriyaki jela, riba (najčešće losos) i meso poput piletine, svinjetine ili govedine mariniraju se u teriyaki umaku najmanje 30 minuta, često i duže, kako bi upili okus umaka. Nakon mariniranja, meso se peče, grilla ili prži u tavi, a marinada se koristi kao preljev i dodatno obogaćuje okus jela.

Probajte na teriyaki način

Teriyaki tehnika kuhanja vrlo je prilagodljiva i može se koristiti u pripremi raznih jela, a najpoznatija su teriyaki piletina, svinjetina i losos. Teriyaki tehnikom kuhanja postiže se ravnoteža slatkog i slanog okusa jela te intenzivan i aromatičan završni rezultat. Također, ova je tehnika popularna zbog svoje jednostavnosti pripreme i univerzalne primjene u obradi raznih vrsta mesa i ribe.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

piletina u marinadi od teriyaki umaka