servirane jakobove kapice

Jakobove kapice – pravi primjer školjke

Kada zamišljamo školjku, onda zamišljamo Jakobovu kapicu. Savršeno oblikovanu lepezu s poprečnim crtama, odnosno rebrima, kao iz crtića. Jakobova kapica podjednako je ukusna kao što je i lijepa za gledati. Njen oblik lepeze bio je naročito praktičan u srednjem vijeku, pa su je hodočasnici koristili kao posudu za vodu, a ime je dobila prema redu svetoga Jakova, čiji je postala i simbol.

cetiri jakobove kapice na tanjuru

Ukusno meso

Riječ je o čestoj školjki u Jadranskome moru, ali se ipak lovi u manjim količinama jer obitava u pijesku na morskom dnu. Upravo zbog toga cijena joj je nešto viša nego ostalim školjkama. Meso Jakobove kapice zapravo je mišić kojim se ona kreće kroz more otvarajući i zatvarajući svoje kapice. Riječ je o zaista multifunkcionalnoj školjki! Vjerojatno ste već vidjeli u nekom tradicionalnom ribljem restoranu kako kuhar čisti ribu oklopom Jakobove kapice, ali i kao čestu dekoraciju. 

Savršeno gratinirana

Jakobove kapice mogu se jesti sirove, ali najčešći izbor su pečene s maslinovim uljem, spremljene na buzaru ili kao brudet, a možda najpoznatiji recept za Jakobove kapice je onaj za gratiniranje. U kapice stavimo prstohvat soli, začina, malo maslinova ulja i naribanog sira te ih gratiniramo u pećnici samo nekoliko minuta kako se ne bi posušile. Obavezno Jakobove kapice jedite tople jer su tada najukusnije, a kao prilog kapicama savršeno će ići krumpir s blitvom na lešo. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

jakobove kapice servirane na dasci