bundeve raznih boja i velicina

Iskoristite pravu bundevu za pravo jelo

Bundeva nas od davnina osvaja i svojim okusom i izgledom. Otkako nas je pokorila iz Amerike, ne možemo zamisliti jesenske delicije bez nje. Juhe, variva, pečena, u kolačima, načina pripreme je pregršt, ali u vrstama se lako izgubiti. Zato vam donosimo vodič kroz bundevasti svijet i najpopularnije vrste, kao i savjete kako ih iskoristiti.

nareznana butternut bundeva

Butternut

Kruškolika bundeva, poznata i kao muškatna, jedna je od najčešćih na našim stolovima. Uglavnom je sastojak slanih jela, ali se može koristiti i za slatka. Kora joj je mekana i jestiva pa ju nije potrebno guliti. Kod ove sorte zanimljivo je da stajanjem boja mesa postaje intenzivnija, a okus bogatiji i slađi. Zbog duguljastog oblika idealna je za punjenje raznim nadjevima, a osobito dobro će se slagati s mljevenom svinjetinom ili junetinom. u slatkoj verziji iskoristite ju za pripremu pekmeza, namaza i drugih slastica. Po pitanju nutrijenata, sadrži vitaminim A, skupine B, C, E, kalij (ima ga više nego banana), magnezij, kalcij, željezo i fosfor. Za narančastu boju zadužen je beta-karoten.

 

Kabocha

Plod tvrde zelene kore dolazi iz Kambodže po kojoj nosi i ime. Kora joj je nešto tvrđa, ali tanka, a meso suho. Najbolje ju je koristiti dok je još mlada jer je tada najukusnija. Miris i okus ove bundeve je blag, a neki ga uspoređuju s lubenicom. Može se koristiti za pripremu i slatkih i slanih jela, a kora joj je također jestiva. Meso ove sorte često se koristi i kao zamjena za krumpir, što je super vijest za sve ljubitelje bundeva. Sadrži vitamine i minerale, poput vitamina A, skupine B, C, željeza, kalija, kalcija.

narezana zelena bundeva
narezana narancasta bundeva

Hokaido

Dolazi iz Japana pa se često naziva i japanska bundeva. Kora joj je tvrda i upečatljive narančaste ili blago crvene boje. Ulaze među najukusnije sorte, meso im je slatkasto i blago kestenjastog okusa te je zato idealan izbor za deserte. No dobro će se uklopiti i u slana jela poput juha, pirea ili kao prilog mesu. Možete ju i puniti ili peći na grillu. Hokaido bundeva bogata je vlaknima, vitaminima A, skupine B, C, beta-karotenom, željezom, kalijem, kalcijem, a stajanjem udio nutrijenata raste.

 

Prinčeva kruna

Ova se sorta ističe svojim specifičnim izgledom. Kora joj je srebrnkaste nijanse, dok joj je meso narančasto, debelo i sočno. Zbog svog svog izgleda često se koristi u dekorativne svrhe, ali svakako ju vrijedi isprobati i u gastronomiji. Zbog slatkastog, kestenjastog okusa koji pečenjem posebno dolazi do izražaja posebno je čest sastojak deserta. Vrijedi ju isprobati i pečenu, grillanu, pohanu ili kuhanu. Po pitanju nutrijenata, ističe se pektin.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezana siva bundeva