Traditional Jewish matzah ball soup, gefilte fish and matzah bread on wooden table
Copyright (c) 2021 etorres/Shutterstock. No use without permission.

Probajte drugačije: gefilte riba

Gefilte riba židovsko je jelo koje se sastoji od mljevene slatkovodne ribe poput ozimice, štuke i šarana koja je pomiješana s jajima, lukom, brašnom i začinima prije nego što se oblikuje u kuglice i pošira u aromatičnoj ribljoj juhi spravljenoj od glave i kostiju ribe. Kolagen u ribljim kostima obogaćuje ovaj temeljac, dajući mu konzistenciju poput želea kada se ohladi. Iako je riječ o tradicionalnom jelu, gefilte ribu možete napraviti i na svoj način dodavanjem sastojaka po svom ukusu. 

Plate of traditional Passover (Pesach) gefilte fish on wooden table, closeup
Copyright (c) 2019 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Riba i začini

Povijesno gledano, naziv gefilte riba odnosio se na mljevenu riblju mješavinu koja se nadijevala u riblju kožu prije kuhanja. No, danas se gefilte riba jede uglavnom bez punjenja u koži, a u Velikoj Britaniji se prži, čime se postiže hrskavost ovog inače iznimno mekanog jela. Može biti slano, slatko ili papreno, a najčešće se aromatizira svježim začinskim biljem kao što su kopar i peršin te začinima poput sjemenki koromača ili paprike.

Jednostavno!

Da biste napravili gefilte ribu, prvo trebate navedene ribe očistiti od kosti i samljeti njihovo meso. Od ostataka ribe skuhajte riblju juhu, a mljevenom ribljem mesu dodajte začine, luk i jaja. Potom smjesu poširajte u ribljoj juhi u koju ste dodali na kolutiće narezanu mrkvu, od jedan i pol do dva sata. Nakon toga poslužite gefilte ribu s kolutićima mrkve iz juhe i ne zaboravite je začiniti omiljenim začinima. Gefilte ribu možete i unaprijed pripremiti te uživati u jelu i dan poslije – dobar tek!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Gefilte fish for Jewish holiday Pesach (Passover).