feta sir narezan u zdjeli

Feta je više od sira

Feta je grčki sir koji je popularan diljem svijeta. Bogat je bjelančevinama i mastima – u 100 grama feta sira nalazi se oko 260 kalorija, 14 grama proteina i 21 gram masti. Odličan je izvor kalcija, vitamina B6 i B12, a sadrži i nešto željeza, kalija, magnezija i vitamina D. 

feta sir na pladnju s maslinama

Sir od ovčjeg mlijeka

Feta je meki bijeli sir koji sazrijeva u salamuri. Nekoć se spravljao isključivo od ovčjeg mlijeka, no danas se proizvodi i od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka. Pritom treba znati da u proizvodnji ovog sira udio kozjeg mlijeka ne smije biti veći od 30 posto. Feta sir karakterizira glatka, čvrsta i kremasta tekstura, snježnobijela boja te blag kiseo i slan okus.

Kako čuvati feta sir?

Feta sir često se prodaje u salamuri. Nemojte bacati ovu slanu vodu kada otvorite pakiranje sira jer će dulje potrajati ako ga čuvate u njoj, i to u hladnjaku. Sir nakon otvaranja treba pojesti u sljedećih dva – tri dana, pa je uvijek poželjnije kupiti manju količinu koju ćete stići iskoristiti na vrijeme. Ostane li vam ipak nešto sira koji je pred istekom roka trajanja, možete ga i zamrznuti, ali imajte na umu da će nakon odmrzavanja sir izgubiti svoju teksturu i dio slanosti. 

feta sir s maslinama i ruzmarinom
feta sir u salati

Što napraviti s fetom?

Feta se može poslužiti samostalno na pladnju kao dio predjela s maslinama, maslinovim uljem i svježe pečenim pogačama. Glavna je zvijezda i grčke salate koja se tradicionalno priprema od svježih rajčica, krastavca, luka i maslina. Možete je natrgati na komade i dodati u razne juhe i variva, sljubiti s pečenim povrćem i kuhanim žitaricama, ali i staviti u različita jela s tjesteninom. Recept za umak za tjesteninu od fete i cherry rajčica koji se peče u pećnici postao je viralni hit na društvenim mrežama u vrijeme pandemije. Feta sir možete upotrijebiti i u pripremi slanih pita, kao i u svakog jela kojem treba dodati slani sir. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.