peceni kukuruzi na bijelom tanjuru
Copyright (c) 2019 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.

Kukuruz na drugačiji način – ideje za roštiljanje

Ove sezone prilikom roštiljanja nikako nemojte zaboraviti na vruće rešetke baciti i koji klip kukuruza. Jedna od omiljenih grickalica kasnog ljeta hit su u svakom obliku – kuhani ili pečeni. No, na idućem roštiljanju okupljene iznenadite kukuruznim klipom pripremljenim na sasvim drugačiji način. Jasno, ne morate kukuruz čuvati samo za roštilj jer će jednako ukusan biti i iz tave. 

peceni kukuruzi na bijelom tanjuru s limetom
Copyright (c) 2020 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.

Elote

Rodno mjesto elotea je Meksiko i tamo je jedna od najpopularnijih street food grickalica. Riječ je o kukuruznom klipu koji je zapržen na ugljenu, a potom posut ukusnim začinima poput čilija i češnjaka te začinjen topljenim sirom, pomiješanim s kiselim vrhnjem, majonezom i korijandrom. Iako se tradicionalni elote radi od sira cotija, u nedostatku istog može se koristiti i feta sir. Kada se kukuruz zapeče na roštilju, umače se u mješavinu začina i ukusan zalogaj je gotov!

Butta

U Indiji ćete imati priliku kušati buttu, odnosno kukuruz pečen na ghee maslacu, a možete ga i sami prirediti. U nedostatku ghee maslaca, možete koristiti obični, ali preporuka je da se ovaj kukuruz peče posljednji na rešetki. Prvo blanširajte kukuruz u vrućoj vodi oko 3 minute, a nakon toga roštilj premažite u debljem sloju ghee maslacem te pecite dok ne postane zlatnosmeđ sa svih strana. Nakon toga, polovicama limete namažite kukuruz citrusnim sokom, a potom ga pospite kombinacijom čilija, kumina, kajenskog papra, garam masalom i solju. 

dva pecena kukuruza na indijski butta nacin
Copyright (c) 2022 R.A.W_photography/Shutterstock. No use without permission.
peceni zacinjeni kukuruzi sa soja umakom
Copyright (c) 2021 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.

Yaki tomorokoshi

Ljubitelji azijskih okusa bit će oduševljeni yaki tomorokoshijem, japanskom verzijom pečenog kukuruza. Postupak pripreme sličan je kao i u indijskoj verziji te započinje blanširanjem kukuruza u vrućoj vodi, oko 3 minute. Nakon toga zapecite kukuruz dok ne postane zlatnosmeđ sa svih strana, a potom ga premažite umakom od soje pomiješanim sa šećerom, u omjeru 3:1, tj. 3 žlice umaka od soje i 1 žlica šećera. Ako želite, u umak možete dodati i nasjeckano povrće poput paprike ili luka te začine koje volite. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.