suseno voce na pladnju

Domaće sušeno i ušećereno voće

Uz pripremu pekmeza, marmelada i džemova, sušenje i šećerenje sjajan je način da se voće na brzi i učinkovit način spremi za zimu. 

narezane jabuke na pladnju

Sušenje na suncu i u pećnici

Sušenje je odličan, ali vrlo zanemareni postupak čuvanja voća za zimu. U ovom procesu zadržavaju se hranjive tvari u namirnici bez žrtvovanja okusa i arome. Istovremeno, smanjuje se udjel vode u voću i do 70 posto, što sprječava rast mikroorganizama pa ono dobiva duži vijek trajanja. Najjeftiniji način da osušite voće jest na suncu na otvorenom, no ovaj postupak iziskuje mnogo pažnje i truda. Da biste osušili voće na suncu, trebat će vam tri do pet dana. Ne samo da morate imati optimalne vremenske uvjete – toplo i sunčano vrijeme bez vlage već i voće morate često preokretati, provjeravati i zaštititi od prljavštine i znatiželjnih insekata. Iste rezultate možete dobiti u kraćem roku ako voće stavite u zagrijanu pećnicu ili dehidrator.  

 

Kako napraviti čips od jabuke?

Jabuku operite, odstranite koštice i narežite na vrlo tanke kriške debljine 1 – 2 milimetara. Nasjeckane jabuke poslažite na lim za pečenje i po želji posipajte s nešto cimeta pa stavite sušiti u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 90 °C između jednog do dva sata. U pećnici možete osušiti i šljive – operite ih, prepolovite i odstranite im koštice, pa stavite u zagrijanu pećnicu na 40 do 60 °C i sušite 15 do 20 sati, odnosno dok niste zadovoljni teksturom. 

cips od jabuke u zdjelici
usecerene narance u zdjelici

Kako ušećeriti korice naranče?

Ušećerene korice naranče ili arancini tradicionalna su poslastica u Dalmaciji. Ogulite organsku koricu naranče i narežite je na trakice debljine oko 5 milimetra. Namačite je u hladnoj čistoj vodi dva dana, a potom je prokuhajte u vodi sa šećerom dok kora ne omekša. Kuhane i omekšane korice na kraju uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade prije posluživanja. Na isti način možete pripremiti ušećerene korice limuna i mandarina. Neka vam je u slast! 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.