Blitva – znamo kako ju zavoljeti
Iako uz špinat može pasti u drugi plan, čari blitve svakako vrijedi otkriti. Možda nekima nije među najdražim povrćem, ali uz naše argumente brzo ćemo ih razuvjeriti. Gorkast okus koji ju krasi ublažit ćete pravilnom pripremom, a njih je zaista pregršt. Dodatan plus su i brojni nutrijenti.
Vitamin K
Po pitanju kalorija, blitvu ćete obožavati jer je niskokalorična. Dodatan argument za ljubav prema ovoj namirnici bit će njezina nutritivna vrijednost. Među mineralima se ističu magnezij, mangan, bakar, željezo, kalij i kalcij. Kad su vitamini u pitanju, blitva je bogata vitaminom K. Uz njega vrijedi istaknuti i vitamine A, C, E. S obzirom na to da sadrži i natrij, nemojte pretjerivati sa soljenjem.
Priprema na tisuću načina
Možda djeluje skromno, ali blitva je super kreativna namirnica. Najčešće ju pripremamo s krumpirom na lešo, ali to je samo početak. Za doručak ju dodajte pečenim jajima, za ručak će biti idealna u izdanju umaka, quicha, gratina, blanširana, u varivu, popečcima… Skromna biljka za tisuće kreativnih načina pripreme. Da biste iskoristili najbolje od nje, dovoljno ju je blanširati minutu do dvije, a pripremate li ju na pari, dovoljno vam je 3 do 4 minute. Nakon toga ju odmah potopite u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje. Stabljikama treba nešto duže pa ih odvojite, a iskoristiti ih možete za pripremu juha, temeljaca ili rižota.
Prilikom kupnje
Kod kupovine blitve obratite pozornost na nekoliko stvari. Listovi moraju biti tamnozelene boje i ne smiju biti uvenuti te imati oštećenja. Stabljika bi trebala biti svijetla (ili tamnocrvena kupujete li tu sortu), čvrsta i bez smeđih dijelova na krajevima jer je to znak truljenja. Da bi što duže zadržala svježinu, čuvajte ju u hladnjaku tri do četiri dana, najbolje zamotanu u plastičnu vrećicu. Blitvu možete bez straha i zamrznuti.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.