listovi blitve

Blitva – znamo kako ju zavoljeti

Iako uz špinat može pasti u drugi plan, čari blitve svakako vrijedi otkriti. Možda nekima nije među najdražim povrćem, ali uz naše argumente brzo ćemo ih razuvjeriti. Gorkast okus koji ju krasi ublažit ćete pravilnom pripremom, a njih je zaista pregršt. Dodatan plus su i brojni nutrijenti.

narezana bijela blitva na dasci

Vitamin K

Po pitanju kalorija, blitvu ćete obožavati jer je niskokalorična. Dodatan argument za ljubav prema ovoj namirnici bit će njezina nutritivna vrijednost. Među mineralima se ističu magnezij, mangan, bakar, željezo, kalij i kalcij. Kad su vitamini u pitanju, blitva je bogata vitaminom K. Uz njega vrijedi istaknuti i vitamine A, C, E.  S obzirom na to da sadrži i natrij, nemojte pretjerivati sa soljenjem.

 

Priprema na tisuću načina

Možda djeluje skromno, ali blitva je super kreativna namirnica. Najčešće ju pripremamo s krumpirom na lešo, ali to je samo početak. Za doručak ju dodajte pečenim jajima, za ručak će biti idealna u izdanju umaka, quicha, gratina, blanširana, u varivu, popečcima… Skromna biljka za tisuće kreativnih načina pripreme. Da biste iskoristili najbolje od nje, dovoljno ju je blanširati minutu do dvije, a pripremate li ju na pari, dovoljno vam je 3 do 4 minute. Nakon toga ju odmah potopite u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje. Stabljikama treba nešto duže pa ih odvojite, a iskoristiti ih možete za pripremu juha, temeljaca ili rižota.

razno povrce posluzeno na tanjurima
zelena blitva na tanjuru

Prilikom kupnje

Kod kupovine blitve obratite pozornost na nekoliko stvari. Listovi moraju biti tamnozelene boje i ne smiju biti uvenuti te imati oštećenja. Stabljika bi trebala biti svijetla (ili tamnocrvena kupujete li tu sortu), čvrsta i bez smeđih dijelova na krajevima jer je to znak truljenja. Da bi što duže zadržala svježinu, čuvajte ju u hladnjaku tri do četiri dana, najbolje zamotanu u plastičnu vrećicu. Blitvu možete bez straha i zamrznuti.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.