5 kuhinjskih trikova koji će vam zaista koristiti

Internet je prepun raznih kuhinjskih trikova, a čini se i kao da svaki chef ima neki svoj. Neki od njih neće vam puno koristiti u kućnim kuhinjama, no drugi će vam olakšati svakodnevnu pripremu jela i čišćenje. Od jednostavnih s kojima ste se već možda susreli do onih specifičnih koje su profesionalci donedavno čuvali samo za sebe. Složili smo popis kuhinjskih trikova s kojima će svakodnevica pripreme obroka postati još lakša.

povrce zamrznuto u kockicama leda

1. Zamrznite u kockicama

Plastične posudice za led mogu biti multifunkcionalan pomagač koji olakšava kuhanje. Umjesto leda u njima zamrznuti možete bogatu juhu i tako pri ruci uvijek imati temeljac. Osim toga, ovi su kalupi odlični za zamrzavanje mješavine maslinova ulja, peršina i češnjaka za oplemenjivanje brojnih jela. Jednako će se dobro u njima smrzavati i domaće šalše ili koncentrat rajčice koje ćete potom lako dodavati u variva. Poslužiti vam mogu i za smrzavanje vina čije ćete kockice moći dodavati jelima koja traže njihovu aromu, ali i u samo vino za rashlađivanje. 

 

2. Iskoristite prostor u zamrzivaču

Još jedan trik za maksimalizaciju prostora u zamrzivaču su plastične vrećice sa zatvaračem. Napunite ih sadržajem koji namjeravate zamrznuti, zatvorite, polegnite na kuhinjsku plohu i ravnomjerno rasporedite sadržaj. Tako polegnute ih jednu na drugu smjestite u zamrzivač. Samo pripazite da su vrećice kvalitetne izrade i dobro zatvorene kako tekućine ne bi iscurile.

smrznuto povrce u hladnjaku
vreca ostataka oguljenog povrca

3. Ne bacajte, ako ne morate

Trend ekološke osvještenosti jedan je od onih u koje bismo svi trebali uskočiti. Kad je riječ o kuhinji, započnite s ostacima povrća, voća i mesa. Prije guljenja voća i povrća dobro operite koru pa strugotine smjestite u plastičnu vrećicu i zamrznite dok ne skupite dovoljnu količinu. Kora korijenastog povrća poput mrkve, celera i peršina može se iskoristiti samostalno za pripremu povrtnog temeljca. Želite li pak mesni temeljac, na isti način skupljajte goveđe, juneće i pileće kosti koje ste odstranili s mesa za potrebe drugog jela. Koru jabuka, krušaka i citrusa čuvajte na isti način u zamrzivaču. Od njih ćete moći pripremiti kompote ili citruse izribati za neke druge recepte.

 

4. Oplemenite i spasite jela

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste jelo presolili. U tom slučaju poslužite se kiselinama poput soka limuna ili vinskog octa koji će neutralizirati okus. U jelima poput curryja koja ne trpe kiselinu poslužiti vam može i malo šećera, a kod variva i gulaša dodajte veće kocke krumpira koji će upiti slanu vodu. Ne želite li mijenjati okus, kod jela na žlicu jednostavno odlijte tekućinu i nadomjestite ju vodom ili temeljcem. Pripremate li pak umak na bazi vrhnja ili sa sirom, iskoristite tekućinu u kojoj se čuvaju mozzarella i feta sir. Ona će dodatno obogatiti okus i dati mu posebnu notu sira.

osoba priprema jelo u tavi
osoba reze povrce na drvenoj dasci

5. Režite sigurnije i čistite brže

Pomicanje daske prilikom rezanja nije rijetka pojava, a nije niti sigurna. Svaki pomak daske dok u ruci imate nož rizik je za ozljedu. Zato za brže i sigurnije sjeckanje ispod daske postavite vlažnu spužvastu krpu i sigurni ste da se neće pomaknuti niti milimetra. Čuvate li ostatke hrane u plastičnim posudama, već znate koliko se masnoća i rajčica na njima vide i nakon pranja u perilici. To ćete najlakše izbjeći tako da u ispranu posudu dodate deterdžent za pranje suđa, nagužvane papirnate ručnike i vruću vodu te dobro protresete posudu. Trebate li pak oprati unutrašnjost mikrovalne pećnice, u šalici pomiješajte sok jednog limuna i vodu. Pripazite da šalica nije puna do vrha i stavite ju na srednje do jaki program i zagrijte na minutu do dvije. U slučaju manjih zaprljanja, dovoljno će biti da stijenke odmah prebrišete krpom. Kod većih zaprljanja ponovite zagrijavanje na još minutu do dvije dok naslage ne omekšaju

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.