Superhrana – 4 supernamirnice koje morate probati

Superhrana, odnosno supernamirnice bogate su vrijednim nutrijentima. A u samo jednom zalogaju mogu nas opskrbiti brojnim vitaminima i mineralima, antioksidansima i drugim korisnim elementima. Iako će raznolika prehrana osigurati sve što je organizmu potrebno, supernamirnice će to učiniti još i bolje. Pomalo egzotične, danas su one sve češće sastojak naših smoothieja, deserata, salata i balansiranih obroka. Iako je namirnica koje nose naziv superhrana mnogo više, mi vam ovog puta predstavljamo tek mali dio njih.

Chia sjemenke

Chia sjemenke možda izgledaju sitno, no kod njih zaista vrijedi ona stara „sitne, ali dinamitne“. Osim što su ove supernamirnice bogate dobrim masnoćama poput omega-3 masnih kiselina, obiluju i nizom vitamina i minerala te antioksidansima. Iako ih najčešće konzumiramo u smoothiejima, pripremati ih možete na zaista mnogo načina. Dodati ih možete u jogurt i pomoću njih napraviti puding, ali i dodati u omlet ili od njih pripremiti ukusne krekere. No svakako pripazite na količine jer su visokokalorične.

Kvinoja

Kvinoja je sjemenka biljke slične špinatu, a njezina popularnost sve više raste. Ova superhrana sadrži aminokiseline, bjelančevine, magnezij, fosfor, željezo i neprobavljiva vlakna. Možete je koristiti kao zamjenu za rižu ili tjesteninu u raznim jelima, ali i kao prilog uz piletinu, dodatak salati ili u formi quichea sa šunkom i feta sirom.

Goji bobice

Goji bobice s razlogom se smatraju jednom od supernamirnica. Navodno sadrže gotovo 500 puta više vitamina C od naranče, vitamine A, B1, B2, B6, antioksidanse, 18 aminokiselina i 21 mineral u tragovima. I ove bobice možete konzumirati na razne načine, od sirovih kuglica pa do impresivnih deserata. U slatkoj se varijanti izvrsno spajaju s kruškama, a u slanoj uz avokado koji možete puniti kombinacijom mrkve, oraha i goji bobica.

Lan

Lan je još jedna sjemenka koja se našla u odabranoj skupini pod nazivom superhrana. Sjajan je izvor omega-3 i 6 masnih kiselina, vitamina A, B2, B3, B12, C i E, biotina i vlakana. Možete ga dodati u jogurt kao ukusan međuobrok, a njime možete zamijeniti dio krušnih mrvica i tako panirati meso za još više okusa.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.