Mažuran - nježni rođak origana

Kao jedan od glavnih začinskih predstavnika Mediterana, mažuran je stoljećima prisutan u brojnim europskim kuhinjama. Svoje porijeklo vuče iz istočnog Sredozemlja, a neki ga povezuju čak i s Azijom. Biljnu obitelj dijeli s dobro nam poznatim origanom, pa je zato njihov okus u mnogočemu sličan. Međutim, mažuran za razliku od origana krasi nešto nježnija i delikatnija aroma te je češće u primjeni u svježem obliku. Okus mu je slatkast i topao, a aroma cvjetna i citrusna. Zato je u mediteranskoj kuhinji sastavni dio umaka od rajčica i dodatak salatama. Popularan je i kao jestiva dekoracija jelima koje će oplemeniti okusom. Koristiti ga možete i u pripremi aromatičnog maslaca za dodatak prepečenom kruhu i brusketama te za oplemenjivanje rižota.

U paru s mesom

Kao začin mažuran se jako dobro slaže i s mesnim jelima pa ga tako Grci često koriste u jelima s janjetinom. U srednjoj je Europi često korišten i kao začin u pripremi kobasica. U paru s timijanom odlično će začiniti jela od iznutrica, a u kombinaciji s klekovim bobicama dodajte ga jelima od divljači. Izvrsno se sljubljuje i s povrćem pa je zato odličan začin krumpiru, mahunarkama i grahu, ali i brojnim umacima i juhama. Koristiti ga možete i u pripremi marinada za meso i ribu, a dobro će pratiti i slatke okuse jabuke i dinje.

Mažuran i drugi začini

Njegov delikatan okus vrlo će lako zasjeniti jaki začini. Zato ga kombinirajte s manjim količinama papra, muškatnog oraščića, peršina i bosiljka. A osim što će biti okusom blaža zamjena za origano, mažuran možete koristiti i umjesto majčine dušice. No za razliku od aromatičnijeg mu rođaka, nježni mažuran u svježem obliku u jelo stavite pri samom kraju kuhanja. Dužom termičkom obradom će naime izgubiti svu svoju aromu. U sušenoj se formi mažuran koristiti čitav, zajedno sa stabljikom, pa čak i cvjetovima. Takvog ga u jelo možete dodati na početku kuhanja jer već osušeni mažuran neće lako izgubiti aromu i okus kao što će biti slučaj sa svježim listićima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.