Kurkuma - za jela specifičnog okusa i boje

Vjeruje se da je kurkuma jedna od žutih mirodija iz stare Perzije koje su se povezivale s obožavanjem sunca. Kurkuma se najčešće prodaje sušena ili mljevena. Osnovni je sastojak curry praha kojem daje karakterističnu jarko žutu boju. Jako dobro pristaje jelima od peradi i povrća, osobito uz cvjetaču i krumpir. Njezin korijen bogat je eteričnim uljima i djeluje protuupalno.

Indijski šafran

Ova se tropska trajnica iz porodice đumbira uzgaja u Aziji, Africi i na otocima karipskog područja zapadne Indije. Ima velike šiljaste listove i izrazito žute cvjetove pa je nazivaju i indijskim šafranom. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, ima antioksidativna i protuupalna svojstva te poboljšava raspoloženje, a ne smijemo zaboraviti i na odličan okus koji daje jelima.

Detoks pomagač

Kurkuma se u čajevima koristi za detoksikaciju te se iz istog razloga dodaje smoothiejima. Kombinacija limuna, đumbira u prahu i kurkume (svaki po ¼ žlice) daju odlučan čaj koji ubrzava probavu. Zbog intenzivne boje, kurkumin se dodaje nizu prehrambenih proizvoda. Upravo zbog kurkume curry ima takvu intenzivnu boju, iako se sastoji od 20 različitih začina.

Glavni indijski začin

Indijska kuhinja ne bi bila ista da nije kurkume. Ona se nalazi u gotovo svim tradicionalnim indijskim jelima. Ljutkasto-gorkasti okus, ponekad smolast posebnost je koja indijskim jelima daje poseban štih. Svježi korijen može se nabaviti u Indiji, Kini i Indoneziji koje su glavni svjetski proizvođači, ali je kurkuma u prahu dostupna svuda. Kako kurkuma gubi boju izlaganjem direktnom svjetlu, kurkumu čuvajte u tamnim staklenim bočicama

 

* Sve informacije u uvom članku su informativnog karaktera.