kimchi od Napa kupusa preliven bijelim sjemenkama sezama u crnom tanjuru
Copyright (c) 2024 Kritchai7752/Shutterstock. No use without permission.

Kimchi - jer svi pričaju o njemu!

Za kimchi možemo reći da je „obitelj“ s više od stotinu kombinacija ukiseljenog povrća koje se jede kao prilog glavnom jelu, ali i kao začin. Jedno je od najpopularnijih korejskih jela, a na Zapadu se najčešće jede u obliku ukiseljenog kupusa ili rotkvice. Također, riječ je o svojevrsnoj istoznačnici jer kimchi se gotovo uvijek poistovjećuje s ukiseljenim kupusom.

Korejska kuhinja kimchi tofu juha
Copyright (c) 2024 Jenson/Shutterstock. No use without permission.

Pravo jesensko jelo

Priprema se tipičnom metodom kiseljenja povrća, odnosno fermentacijom, u kiseloj tekućini s dodatkom ribljeg umaka ili osušenih riba i škampa, što mu daje specifičan okus i miris. Osim toga, u kimchi se dodaju i čili papričice, đumbir i češnjak, no zvijezda ovog jela svakako je – kupus! Europski pandan mu je kiseli kupus koji se dobiva istim postupkom, ali se u njega ne dodaju nikakve ribe i morski plodovi.

I toplo i hladno

Kupus se obično reže na trakice i dodaje raznim juhama ili se sjecka pa se miješa s rižom. Kada se želi koristiti kao wrap (slično tortilji), onda se cijeli kiseli listovi zelja pune mesom školjki i riba. Ako želite iskoristiti sve nutrijente iz kimchija, onda je preporučljivo jesti ga hladnog, no nema zapreka ni da ga zagrijete ili dodate nekom toplom jelu. Također, kimchi nije samo prilog, može biti i ukusna salata, ali i dodatak raznim grahoricama i žitaricama.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Razni sastojci za izradu kimchija. Kupus, zeleni luk, ce njak, paprika