Cejlonski cimet – zašto je tako poseban?
Cimet je začin koji većina od nas ima u kuhinjskim ormarićima. Riječ je o vrlo aromatičnom i raznovrsnom začinu, naročito popularnom u zimskom razdoblju godine. Iako postoji puno vrsta cimeta, kada govorimo o cimetu, uglavnom se spominju dvije vrste: „obični“ cimet iz biljnog roda Cassia i cejlonski koji je nazvan po zemlji njegova podrijetla koja se nekada zvala Cejlon, a danas Šri Lanka. Cejlonski cimet pripada istoj biljnoj porodici kao i Cassia cimet, ali je nešto svjetlije boje i manje intenzivnog okusa.
Kako ih razlikovati?
Cimet se dobiva iz kore istoimenog stabla, a na tržištu ga možete naći u obliku štapića ili samljevenog u prah. Štapići „običnog“, Cassia cimeta tamnije su boje i sastoje se od debelog sloja kore, dok su štapići cejlonskog cimeta svjetliji i imaju tanje slojeve kore koji izgledaju više vlaknasto. Kada je riječ o mljevenom cimetu, onaj roda Cassia uglavnom je jeftiniji od cejlonskog, na kojem će biti istaknuto njegovo podrijetlo jer riječ je o zaista posebnom začinu. Naime, Cassia cimet sadrži više kumarina, kemijskog spoja kojemu duguje slatkoću i okus, ali koji u velikim dozama može izazivati oštećenje jetre, dok ga u cejlonskom cimetu ima znatno manje.
Zašto odabrati cejlonski cimet?
Cejlonski cimet mogao bi biti zanimljiv osobama koje moraju kontrolirati unos šećera u organizam jer je sjajna zamjena za, primjerice, šećer u kavi. Organski spoj kumarin u cimetu zaslužan je i za održavanje dobre razine šećera u krvi i aktivne probave, pa je isto tako dobar izbor za skupinu ljudi koja „vodi borbu“ na tom polju. Općenito, cimet je sjajan kao zamjena za šećer i ostale slatke začine, bogat je antioksidansima te djeluje protuupalno. Stoga, ako ste u procesu detoksikacije na početku godine, birajte cejlonski cimet kako biste svom tijelu priuštili malo drugačiju slatkoću, ali opet mirisnu i vrlo, vrlo dobru.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.