Bosiljak – okusi ljeta u nježnim listovima

Bosiljak je neizostavan dodatak u ljetnoj kuhinji, osobito u raznim salatama, bruschettama, pizzama i tjesteninama jer djeluje vrlo osvježavajuće. Njegova mekana i nježna tekstura listova odlično se slaže s maslinovim uljem, maslinama ili mekanim sirevima i izvrstan je dodatak sličnim snack obrocima koji će vas zasititi.

Začin za kraljevski obrok

Zemlja porijekla ovog zelenog začina veže se uz Indiju. No danas se najviše koristi u francuskoj i talijanskoj kuhinji. Grčki naziv za bosiljak basileus u prijevodu znači “kralj”, što najbolje opisuje njegovu aromu i karakter koji daje jelima. Stoga se s punim pravom može reći da je obrok s bosiljkom – kraljevski. Bosiljak se preporučuje saditi prije velikih vrućina, dakle sredinom ili krajem proljeća. Osigurajte teglicu s dobrom odvodnjom i posadite mladicu u vlažnu zemlju na dubinu od 5 mm. Postavite je blizu prozora i zalijevajte tek kad zemlja bude suha. Nastojte ne polijevati listove, već samo dno stabljike.

Kako koristiti bosiljak u kuhinji

Velika vrlina ovog zelenog začina jest što se slaže s većinom mesa i povrća. Izvrstan je dodatak jelima od piletine, teletine, janjetine, ide dobro i uz ribu, dok ga je u bezmesnim varijantama najbolje kombinirati s tikvicama i patlidžanom. Koristiti ga možete i prilikom pripreme variva od mahunarki, ali treba istaknuti da ima jedna posebna veza između rajčice i bosiljka. Zeleni mirisni listovi su se ipak najviše proslavili kao savršen začin za rajčicu i umake ili juhe od rajčice pa je samim time njegova uloga dvostruko vezana za ljetnu sezonu. 

Pesto najpopularnije jelo od bosiljka

Ako ste sretnik ili sretnica s vrtom prepunim bosiljka, onda vaša kuhinja u ljetnim mjesecima sigurno često miriše na “pesto genovese” – čuvenu pastu od bosiljka, češnjaka, sira i pinjola, koji izvrsno ide uz tjesteninu i razne marinade. Ako nemate vlastiti vrt, svejedno se potrudite nabaviti ovaj začin u ovu svrhu jer raskošnije okuse tjestenine od ove sigurno niste okusili. Listovi bosiljka se ne peru, već samo brišu od prašine. Svježe listove bolje je trgati ili zdrobiti u mužaru nego rezati. Trganjem ćete osloboditi više mirisa eteričnih ulja. Probajte, kušajte jer trud se svakako isplati!

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.