Borovica – aromatični začin za džin koji obožava i divljač

Borovica, mali tamnoplavi do ljubičasti plod u našim krajevima poznat i kao klekova bobica jedan je od začina koji se koristi još od antičkih vremena. U povijesti poznat i cijenjen zbog vjerovanja kako štiti od brojnih oboljenja, danas se uglavnom koristi u kulinarstvu i prženju jakih alkoholnih pića. Osim aromatična okusa, krije i esencijalna ulja te vrlo važan vitamin C.

Usitnite ju u mužaru

Iako se zreli plodovi mogu koristiti svježi, zbog intenzivna se okusa borovica uglavnom koristi u sušenom obliku. Tradicionalno se suše na otvorenom, a čuvaju u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom i suhom mjestu. Karakterizira ih pun gorkasto-slatkast okus te drvenasta i smolasta aroma. A njihov će se okus odlično spojiti i sa slanim i sa slatkim jelima. Najčešće se za začinjavanje hrane koriste suhi plodovi smrvljeni u mužaru. No koristiti ih možete i cijele. Međutim, prije posluživanja obavezno ih izvadite jer će prilikom zagriza otpustiti intenzivnu aromu koja će preuzeti okus jela.

Obogaćuje okus divljači

Borovica se koristi i kao začin za pripremu riba, međutim svoju najveću primjenu nalazi u kuhanju i pečenju mesnih jela. Pa će nagnječena borovica biti izvrstan dodatak marinadama za svinjetinu i govedinu, posebice u kombinaciji s paprom, mažuranom, lovorom i ružmarinom. No najbolje će se sljubiti s mesom divljači poput veprovine, zečetine ili patke, a posebnu će notu dati i umacima koji se uz njih poslužuju te varivima i kiselom kupusu. A kad je riječ o slatkim jelima posebno voli voćne okuse pa ju zato nerijetko koristimo u pripremi domaćih marmelada i biskvita sa sušenim citrusima.

Borovica i džin poseban su spoj

Iako se koristi u kulinarstvu, borovica nam je najpoznatija po svojoj ključnoj ulozi u pripremi alkoholnih pića. Pa je tako u našim krajevima najpoznatija po klekovači ili brinjevcu, rakiji koja se priprema od zrelih borovica. A u svijetu kao začin i jedan od sastojaka u pripremi džina za čiju je karakterističnu aromu zaslužna upravo borovica.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.