manuka med

Manuka med

Manuka med potječe iz Novog Zelanda i Australije, a proizvode ga vrijedne pčele koje oprašuju manuka drvo. Koristi se i kao zamjena za šećer, a ima jak, zemljasti okus i aromu. Treba ga pažljivo koristiti kao dodatak jer ima jak, intenzivan okus koji će prevladati jelom, ako ga se stavi previše. 

jogurt s vocem i manuka medom

Umjesto šećera u kavi

Manuka medom može se zasladiti čaj ili kava, ali treba imati na umu da ga se stavlja malo kako njegov okus ne bi prevladao napitkom. Osim toga, manuka med je sjajan dodatak i raznim smoothiejima i shakeovima. Manuka med koristite u manjim količinama, a odlično se slaže s ananasom, bananom i kokosom. Dobro se kombinira i s raznim žitaricama, pa je čest dodatak domaćim granolama i zdjelama žitarica za doručak.

Oznaka originalnosti

Manuka med ima svoju specifičnu skalu i oznaku originalnosti – UMF, koja garantira njegovo podrijetlo i da je laboratorijski provjeren. UMF je oznaka koja garantira minimalan udio metilglioksala u medu. Manuka med sadrži zamjetne količine ove aktivne tvari koja ima antibakterijska i antiupalna svojstva. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

americke palacinke s manuka medom