sastojci
- 120 g riže dugog zrna (basmati)
- 2 naranče
- 1 crveni grejp
- 8 očišćenih repova većih kozica
- 1 žlica nasjeckanih listova svježe mente
- šaka suho prženih pistacia
Za preljev
- 6 žlica narančina soka
- 5 žlica soka od grejpa
- 2 žlice blagog maslinova ulja
- 1 žličica naribanog svježeg đumbirova korjena
- 1 žlica meda
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
U posoljenu zagrijanu vodu uspite basmati rižu. Pričekajte da zavrije pa smanjite temperaturu, poklopite i pustite da lagano kuha 12-15 minuta. Riža bi trebala ostati “al dente”. Stavite rišu u cjedilo i isperite ju pod hladnom vodom. Dobro je ocijedite i stavite sa strane da se ohladi dok vi pripremate ostale sastojke.
Naranči i grejp ogulite i očistite od vanjske kožice. Meso agruma bez opne narežite na kockice. Iscjedite sok od naranče i grejpa pa ga stavite u zdjelicu. Dodajte žlicu meda i naribani đumbir pa sve lagano promiješajte uz dodavanje maslinova ulja. Posolite i popaprite po želji. Nasjeckajte na krupno prženi pistacio pa ga odložite sa strane.
Na malo ribljeg ili povrtnog temeljca prokuhajte očišćene repove kozica pa ih nasijecite na krupno. Možete ih lagano začiniti solju i slatkom mljevenom crvenom paprikom.
U veću zdjelu stavite rižu. Prelijte je sa pola preljeva, umiješajte dio nasjeckanih kozica i lagano promiješajte. Na vrh stavite nasjeckane kockice naranče i grejpa, ostatak nasjeckanih kozica pa sve lagano poprskajte za preljevom i pospite nasjeckanim pistacijama i listovima svježe mente. Vrhunska salata koja će vas očarati različitim okusima i svježinom.