sastojci
- 4 manje ili dvije srednje cikle
- 2 manje ljutike ili srednja glavica ljubičastog luka
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 2 fileta dimljene pastrve (može i filet dimljenog lososa)
- 50 ml kiselog vrhnja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180°C. Dobro operite i posušite ciklu pa je neoguljenu stavite s par režnjeva češnjaka da se peče u zagrijanu pećnicu. Cikla se ovisno o veličini peče od 30-45 minuta. Dok se cikla peče vi napravite preljev. Nasjeckajte sitno ljutiku ili ljubičasti luk. Stavite ga u zdjelu pa ga prelijte bijelim vinskim octom. Ostavite da se marinira 15 minuta, zatim posolite i dodajte maslinovo ulje. Narežite filet dimljene pastrve na tanke ploške.
Kad je cikla pečena, pričekajte da se ohladi pa je ogulite i narežite na što tanje ploške. Položite ih na tanjur u jednom sloju. Na ploške cikle stavite narezanu dimljenu pastrvu. Lagano posolite, popaprite pa prelijte pripremljenim umakom od ljutike i vinskog octa. Za kraj dodajte i žlicu kiselog vrhnja. Ovu zimsku vitaminsku kombinaciju možete pripremiti boljoj polovici kao laganu nisko kaloričnu večeru.