sastojci
- 220 g brašna (180 g + 40 g)
- 4 jaja
- 80 g dimljenog lososa
- 670 ml mlijeka (170 ml+500 ml)
- 80 g špinata
- 1 glavica komorača
- 1 poriluk
- 40 g maslaca
- 100 g cheddara
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Način pripreme
Mladi špinat operite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi (na 30 sekundi uronite špinat u kipuću vodu, odmah ga izvadite u zdjelu ledene vode). Ocijedite ga i istisnite višak tekućine, usitnite u blenderu).
U zdjeli pomiješajte 4 jaja i usitnjeni špinat, posolite i popaprite. Umiješajte 180g brašna i 170ml mlijeka i ostavite smjesu da malo odstoji. Od ove smjese ispecite palačinke.
Poriluk operite i izrežite dijagonalno na ploške. Komorač izrežite na tanke trake i usitnite dimljeni losos. Cheddar naribajte.
Napravite bešamel. Popržite 40g brašna na 40g maslaca. Ulijte 500ml mlijeka, promiješajte i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri. Posolite, maknite s vatre i umiješajte dio cheddara.
Na maslinovom ulju propirjajte poriluk i komorač. Kad omekšaju dodajte malo bešamela i dimljeni losos. Tom smjesom napunite palačinke. Palačinke posložite ih u namašćenu vatrostalnu posudu, prelijte bešamelom i pospite ribanim cheddarom.
Zapecite u pećnici 15 minuta na 180°C.