sastojci
- 4 poriluka
- 100 g dimljenog lososa
- 500 ml mlijeka
- 50 g brašna
- 50 g maslaca
- 100 g cheddar sira
- svežanj kopra
- sol
Način pripreme
Poriluk operite (birajte tanji poriluk) i narežite na duljinu otprilike 4 cm. Kuhajte ga u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta dok ne omekani. Ocijedite ga.
Dimljeni losos izrežite na tanje trake, sir naribajte. Svježi kopar očistite od debljih stabiljki i nasjeckajte.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte oko 2 minute dok lagano ne požuti. Skinite posudu s vatre i uz neprestano miješanje ulijte mlijeko. Vratite posudu na vatru pa uz lagano miješanje kuhajte još 2-3 minute. Maknite s vatre i dodajte losos i kopar.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem i u nju okomito poslažite poriluk. Prelijte umakom, pospite sirom i pecite u pećnici otprilike 15-20 minuta dok lagano ne porumeni.