sastojci
- 8 glavica ljubičastog luka, podjednake veličine
- 200 g dimljenog hamburgera, narezanog sitno
- 2 rebra lisnatog nasjeckanog celera
- 3 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
- 250 g nasjeckanog mladog špinata
- 250 g francuza, nasjeckanog na kockice od oko 1.5 cm i prepečenog u pećnici
- 100 g indijskih oraha, posoljenih i tostiranih, grubo nasjeckanih
- 50 g rastopljenog maslaca
- 200 ml pilećeg temeljca
- 80 g naribanog sira (gouda ili trapist)
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Odrežite gornji dio luka, izdubite ga ostavljajući 2 ili 3 vanjska sloja. Izdubljeni dio nasjeckajte sitno. Za punjenje, prepržite hamburger dok nije hrskav i većina masnoće se ne otopi. Izvadite hamburger s rupičastom žlicom, tako da ostavite masnoću u tavi. Dodajte luk, celer i sol na tu masnoću i pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte još par minuta, dok ne pusti aromu. Prebacite povrće u veću posudu i pomiješajete sa špinatom, kruhom, orasima, maslacem, temeljcem, naribanim sirom i hamburgerom.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite glavice luka u vatrostalnu posudu, dodajte malo vode da pokrije dno, poklopite s aluminijskom folijom i pecite oko 40 minuta dok luk potpuno ne omekša. Smanjite temperaturu pećnice na 180°C. Izvadite luk i izlijte vodu iz posude. Napunite glavice s nadjevom i vratite ih u posudu premazanu maslacem. Pecite oko 30 minuta, dok luk ne dobije zlatnu boju. Poslužite kao toplo predjelo ili kao prilog uz meso s roštilja.