sastojci
Tijesto:
- 320 g integralnog brašna
- 0.5 žlice šećera
- 0.5 žlice soli
- 230 g hladnog maslaca
- 6 žlica hladne vode
Punjenje:
- 100 g maslaca
- 200 g tanko narezanih tikvica
- 50 g sjeckanog luka
- 1 žličica sušenog peršina
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 250 g mozzarelle
- nekoliko cvjetova tikvica
- oko 50 ml maslinova ulja za tikvice
- sol, papar
Način pripreme
Stavite brašno, šećer i sol u zdjelu. Poklopite ju i protresite da se sastojci dobro promiješaju.
Dodajte hladni maslac i najbolje prstima dobro razmrvite pa počnite povezivati sastojke.
Kad smjesa postane mrvičasta, prebacite sve na radnu podlogu, dodajte 6 žlica hladne vode i počnite mijesiti tijesto. Pritisnite prstom u sredinu tijesta, ako se tijesto drži i ne lijepi, dodali ste dovoljno vode. Ako se lijepi, dodajte postupno malo brašna.
Umijesite i skupite tijesto u kuglu te prekrijte prozirnom folijom, stavite na hlađenje 1 sat prije upotrebe.
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
U tavi rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite 6 – 8 minuta, povremeno miješajući, dok sasvim ne omekša.
Dodajte peršin, sol, papar, češnjak u prahu, bosiljak i origano.
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja s vrhnjem i mozzarellom te dodajte prethodno dinstani luk sa začinima. Sve dobro promiješajte.
Tijesto razvaljajte i u posudu za pečenje promjera 30 cm položite tijesto, a rubove ostavite oko 2 – 3 cm duže. Ulijte prethodno dobivenu smjesu i poravnajte ju.
Na vrh posložite narezane tikvice u krug, iznutra prema van. Dodajte cvjetove tikvica, poprskajte sve maslinovim uljem i dodajte prstohvat soli te stavite peći oko 20 minuta.
Nožem zabodite sredinu, kad nož izađe čist, pita je gotova.