sastojci
Tijesto za raviole
- 500 g brašna tip 00
- 5 svježih velikih jaja
- malo soli i papra
Za nadjev
- 150 g svježe ribanog parmezana
- 2 žlice listova svježeg bosiljka
- 100 g sušenih rajčica
- 200 g mozzarelle
- 200 g tanko narezanog pršuta
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo pripremite tijesto za raviole. U dublju staklenu posudu stavite brašno, načinite udubljenje na sredini pa dodajte jaja i lagano vilicom sve zamiješajte da se brašno i jaja povežu. Nakon toga nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko, svilenkasto tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Za to vrijeme napravite nadjev. Naribajte parmezan, nasjckajte sušene rajčice na sitno, natrgajte mozzarellu i nasjeckajte na sitno listove bosiljka. Sve sastojke stavite u dublju zdjelu pa ih posolite, popaprite i promiješajte. Uzmite narezani pršut, prerežite ga na pola pa na svaku šnitu pršuta stavite žličicu nadjeva i zamotajte u kuglicu. Ponovite postupak dok ne potrošite sav nadjev.
Sada možete krenuti s pripremom raviola. Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga podijelite na 2 jednaka dijela. Jedan dio uzmite a drugi zamotajte natrag u foliju. Poravnajte kuglu tijesta lagano dlanom pa je na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte valjkom za tijesto na debljinu od 1-2 mm. Sada tijesto narežite na kvadrate cca 7x7 cm. Na sredinu kvadrata tijesta stavite nadjev zarolan u pršut. Rubove tijesta oko nadjeva premažite kistom namočenim u toplu vodu. Prekrijte kvadratićem praznog tijesta pa dlanom utisnite tijesto oko nadjeva pazeći da istisnete sav zrak. Ponovite radnju dok ne potrošite sve narezano tijesto. Nakon toga razvaljajte drugu kuglu tijesta i ponovite cijeli postupak.
Raviole lagano pobrašnite da se ne zalijepe pa ih odložite sa strane dok ne zakuhate vodu. Raviole kuhajte 4-5 minuta dok lagano ne omekšaju. Pažljivo ih ocijedite pa poslužite tople. Lagano ih poprskajte maslinovim uljem pa pospite s naribanim svježim parmezanom, natrganim bosiljkom te grubo mljevenim paprom.