sastojci
- 600 g lososa
- 2 srednja poriluka
- 1 manja glavica komorača
- 1 žlica listova majčine dušice
- 150 g grčkog feta sira
- 2 veća jaja
- 100 g parmezana
- 1 limun
- 250 g tijesta za savijače
- 100 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. Filet lososa premažite s maslinovim uljem pa ga dobro posolite i popaprite. Stavite ga u lim za pečenje okrenutog s kožom prema dolje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Za to vrijeme očistite poriluk i komorač pa ih narežite na trakice. Uzmite dublju tavu pa u njoj na žlici maslinova ulja pržite poriluk, komorač i nasjekane listove majčine dušice 15-20 minuta dok ne omekšaju. Posolite, popaprite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Izvadite lososa iz pećnice pa ostavite i njega da se malo ohladi.
Smanjite temperaturu u pećnici na 180°C. Uzmite dublju staklenu zdjelu pa u njoj pomiješajte pirjano povrće, usitnjenog lososa, namrvljeni feta sir, malo naribanog parmezana, naribanu koricu jednog limuna i razmućena jaja. Sve dobro promiješajte pa odložite sa strane dok ne pripremite lim s tijestom za savijače.
Uzmite okrugli lim promjera cca 26cm pa ga iznutra premažite omekšalim maslacem. U lim slažite kore tijesta zasavijače na način da vam se preklapaju na dnu a da vam višak tijesta viri preko ruba posude za pečenje. Nakon toga listove premažite rastopljenim maslacem i ponovite postupak dok ne potrošite sve kore za savijače. U kalup na tijesto stavite nadjev s povrćem i lososom koji ste pripremili. Listove tijesta preklopite preko nadjeva. Površinu tijesta premažite rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem pa preko svega naribajte ostatak parmezana. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta dok gornji dio pite na dobije zlatno žutu boju. Poslužite toplo uz mladu zelenu salatu koju možete preliti emulzijom od limunova soka, maslinova ulja, soli i papra. Na kraju salatu pospite nasjeckanim listovima komorača.