sastojci
Za bolognese umak
- 250 g mljevene junetine
- 1 ljutika ili mala glavica crvenog luka
- 1 srednja mrkva
- 0.5 stabljike celera
- 250 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 1 žlica pirea od rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
- 75 g običnog brašna
- 2 jaja
- 250 g krušnih mrvica
- suncokretovo ulje za prženje
Za rižoto sa šafranom
- 100 g riže za rižota (Arborio ili Carnaroli)
- 20 g maslaca
- 1 manji luk ili ljutika
- 100 ml suhog bijelog vina
- 700 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice naribanog parmezana
- 0.5 žličice vlakana šafrana
Način pripreme
Ovo jelo se obično sprema kada vam ostane rižota od jučerašnjeg ručka (mi ćemo za ovu priliku skuhati rižoto sa šafranom). Prvo sitno nasjeckajte ljutiku, mrkvu i stabljiku celera. Zatim u tavi debljeg dna lagano zagrijte maslinovo ulje pa na njemu desetak minuta prodinstajte nasjeckano povrće dok ne omekšaju. Dodajte mljevenu junetinu pa pržite dok se ne počne razdvajati i dok lagano ne pozlati. Dodajte polpu i pire od rajčice pa pustite da lagano kuha 30 minuta. Za to vrijeme vi možete pripremiti rižoto sa šafranom.
Za pripremu rižota u dubljoj tavi otopite maslac pa na njemu lagano prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte rižu pa promiješajte kako bi se sva zrna obložila masnoćom. Nakon par minuta podlijte vinom pa malo pojačajte vatru da alkohol ishlapi. Smanjite vatru, posolite, popaprite pa dodajte prvu zaimaču temeljca. Pustite da riža lagano upije temeljac pa ga dodajte ponovo uz stalno miješanje. Da bi se rižoto skuhao potrebno vam je cca 20 minuta. Na kraju umiješajte ostatak maslaca i parmezan pa sve dobro izmiješajte. Da biste izradili arancine, rižoto i umak bolognese se moraju ohladiti.
Za pripremu arancina navlažite ruke vodom pa uzmite jednu žlicu rižota i stavite ga na dlan. Lagano ga spljoštite a u sredini žličicom napravite malo udubljenje. Uzmite žličicu bolognese umaka pa ga stavite u sredinu i oko mesa oblikujte kuglicu riže. Mesno punjenje treba biti potpuno obloženo rižom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu rižu ili umak. Svaki oblikovani arancin uvaljajte u brašno, nakon toga u razmućena jaja pa onda u krušne mrvice. U dubljoj posudi zagrijte dosta suncokretova ulja pa u njemu pržite arancine 3-4 minuta dok ne pozlate sa svih strana. Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz neku zelenu salatu ili umak od rajčice i bosiljka.