sastojci
- 1 kg muškatne bundeve (očišćene i oguljene)
- 1 velika glavica crvenog luka
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka (protisnuta)
- 0.5 žličice mljevene crvene paprike
- 1 l povrtnog temeljca
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 200 ml kiselog vrhnja
- 4 komada tanko narezane pancete
- sol i svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Očistite bundevu od kore i koštica pa je narežite na kockice veličina 2.5 cm.
Stavite je u posudu za pečenje uz dodatak jedne žlice maslinova ulja. Sve dobro promiješajte. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
U dubokoj posudi za juhu zagrijte preostalo maslinovo ulje. Dodajte crveni luk, protisnuti češnjak, crvenu mljevenu papriku, malo soli i mljevenog papra te lagano pirjajte 10 minuta da sve omekša i lagano se prožme.
Dodajte pečenu bundevu i povrtni temeljac, pričekajte da zakipi te juhu nakon toga kuhajte još 5 minuta. Malo ohladite pa izmiskajte štapnim mikserom dok juha ne postane glatka.
Tanko narezanu pancetu prepecite u rebrastoj tavi na par kapi maslinova ulja dok ne postane hrskava. Na istoj masnoći prepržite par kriški bagetta da se kruh lagano zazlati.
Juhu ulijte u zagrijane zdjelice. Prelijte s malo vrhnja i par kapi maslinova ulja. Na vrh dodajte na krupne komade natrganu pečenu pancetu. Popaprite i posolite po želji. Uz juhu poslužite i prepečene kriške bagetta.