sastojci
- bundeva (oko 2.5 kg)
- 2 dl gustog vrhnja
- 2 kocke pilećeg temeljca
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- svežnjić svježeg peršinova lista
- lovorov list
- 15 dag tvrdog sira za ribanje
- muškatni oraščić
- 20 g maslaca
- sol i papar
Način pripreme
Bundevu ogulite pa narežite na kriške. Meso bundeve narežite na kocke. Očistite crveni luk i češnjak, te sitno nasjeckajte.
Zagrijte maslac na niskoj temperaturi. Zatim umiješajte nasjeckani luk i češnjak. Miješajući, pržite 3 - 4 minute da sastojci postanu staklasti. Sa strane zagrijte litru vode i u njoj otopite kocku pileće juhe. Svežanj peršina samo dobro operite, nemojte ga razvezivati kako biste ga kasnije lakše izvadili.
Kocke bundeve popržite na luku i češnjaku, te zalijte juhom. Posolite, popaprite, dodajte cijeli svežanj peršina i list lovora. Kad juha prokuha, poklopite i kuhajte 35 minuta.
Nakon što se skuhala maknite juhu sa štednjaka i iz nje izvadite svežanj peršina i lovorov list. Kad se juha malo ohladi, bundevu u juhi propasirajte štapnim mikserom u kašu. Začinite indijskim oraščićem i kuhajte još 5 minuta. Dodajte vrhnje, te provjerite treba li dodati još papra, muškatnog oraščića ili soli. Pospite krupno naribanim tvrdim sirom. Poslužite toplo.