Polpete od škripavca, tikvica i mrkve
sastojci
- 2 srednje mrkve
- 1 srednja tikvica
- 500 g sira škripavca
- 3 mlada luka
- 2 žlice nasjeckanih listova peršina
- 2 žlice nasjeckanih listova mente
- 2 svježa jaja
- 3 žlice krušnih mrvica
- šaka malih cherry rajčica
- 200 g rukole ili potočarke
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Za preljev od čilija
- 1 svježi crveni chilli
- 2 cm korjena đumbira
- 1 žličica smeđeg šećera
- 2 žlice rižinog octa
- 3 žlice maslinova ulja
- malo soli
Način pripreme
Operite i ogulite mrkvu. Naribajte je na srednji ribež skupa sa tikvicom pa stavite u cjedilo. Lagano posolite pa ostavite 5 minuta da sol iz mrkve i tikvice izvuče vodu. Dobro sve ocijedite pa preselite u veću staklenu zdjelu. Dodajte naribani sir škripavac i na sitno nasjeckane listove peršina i mente. Na kraju dodajte i nasjeckani mladi luk pa sve lagano promiješajte. U smjesu dodajte i dva lagano izmućena jaja pa sve dobro promiješajte uz dodavanje dvije žlice krušnih mrvica. Ako vam je smjesa na kraju prerijetka dodajte još krušnih mrvica. Od dobivene smjese oblikujte srednje polpete debljine 1 cm. Odložite ih u hladnjak na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite preljev od čilija. Ogulite i naribajte korijen đumbira. Sitno nasjeckajte čili papričicu. Stavite sve sastojke za preljev u manju posudu pa miješajte sve dok vam se šećer ne rastopi. Možete na kraju dodati i malo sitno sjeckane mente.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na srednjoj vatri prepržite polpete tako da sa obadvije strane budu zlatno smeđe boje. Nakon što ste prepržili sve polpete u istoj tavi lagano prepržite narezane chilli rajčice. Operite i posušite rukolu ili potočarku. Polpete poslužite prelivene čili umakom sa prilogom od salate pomješane sa prepečenim rajčicama i na kolutove narezanim mladim lukom. Salatu lagano prelijte maslinovim uljem pomješanim sa limunom i preljevom za polpete.