Piletina u crnom vinu (coq au vin)
sastojci
- 100 g mesnate slanine
- 4 sredja batka sa zabatkom
- 2 žlice maslinova ulja
- 200 g mrkve
- 1 veća glavica ljubičastog luka
- 3 češnja češnjaka
- 300 ml crnog vina (Burgundac)
- 200 g šampinjona ili vrganja
- 25 g maslaca
- 200 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica brašna
- nekoliko grančica timijana i ružmarina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Uzmite piletinu koju ste marinirali preko noći u crnom vinu te ju posušite. Narežite slaninu na kockice. U dubljoj tavi ili posudi za pečenje zagrijte ulje i u njemu prepržite narezanu slaninu kako bi oslobodila masnoću i postala hrskava. Slaninu izvadite iz posude i stavite ju sa strane u posudu ili na papirnati ručnik.
Na masnoću od slanine stavite pržiti marinirane pileće batake i zabatke s kožom okrenutom prema dolje. Pecite ih 6-7 minuta dok kožica ne postane zlatno smeđa pa okrenite pecite s druge strane još oko 5 minuta.
Pečenu piletinu izvadite sa strane u posudu i prekrijte ju alu folijom ili poklopite da ostane topla. Na zagrijanu masnoću stavite narezani luk, mrkvu, češnjak i gljive. Kratko ih popržite dok povrće ne omekša. Dodajte poprženu slaninu, vrući temeljac, vino i koncentrat rajčice.
Kad zakuha, u posudu vratite piletinu te dodajte svježe začine. Posolite, popaprite te pokrijte aluminijskom folijom. Stavite peći 45 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C.
U međuvremenu zagrijte manju posudu, stavite u nju maslac i kad je omekšao umiješajte brašno pa sve dobro promiješajte kako bi dobili gustu pastu.
Nakon 30 minuta piletinu izvadite iz pećnice, skinite foliju pa u vinski umak dodajte pastu od maslaca i brašna. Lagano promiješajte pa vratite u pećnicu na 15 minuta da se piletina malo zapeče i da se umak malo zgusne i reducira.
Za prilog možete poslužiti palentu.