Pileća rolada punjena plavim sirom
sastojci
- 600 g pilećih prsa
- 250 g gorgonzole
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg timijana
- 2 žlice preprženih pinjola
- 2 režnja češnjaka
- naribana korica od 0.5 limuna
- sol i svježe mljeveni papar
- mješana zelena salata za prilog
Umak od gorgonzole
- 150 g gorgonzole
- 2 žlice maslaca
- 100 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica vrhnja
- sol i svježe mljeveni bijeli papar
Način pripreme
Zagrijte manju tavu pa bez masnoće lagano prepržite pinjole. Očistite dva režnja češnjaka pa ih nasjeckajte na sitno skupa sa svježim peršinom i timijanom. Dobro operite limun pa naribajte koricu pola limuna. Sada sve sastojke za punjenje pilećie rolade stavite u blender, posolite i popaprite po želji pa usitnite. Očistite plavi sir od kore pa ga usitnite.
Tanko narežite pilećia prsa po dužini. Stavite ih između dvije prozirne folije pa ih valjkom za tijesto lagano stanjite a možete to učiniti i sa ravnim dijelom bata za meso. Skinite foliju pa na jednu stranu stanjenog pilećieg filea namažite smjesu od pinjola a povrh toga pospite usitnjeni plavi sir. Čvrsto zarolajte pilećia prsa od kraćeg kraja prema širem tako da vam nadjev ostane unutar rolade. Zamotajte roladu čvrsto u prozirnu foliju kao bombon.
U dubljem loncu zakuhajte vodu pa iznad vode stavite cjedilo. U cjedilo stavite zamotane pilećie rolade pa sve poklopite i kuhajte na pari 20 minuta dok vam piletina ne bude kuhana. Sa strane možete zagrijati tavu s malo maslaca. Izvadite roladice iz folije pa ih kratko prepecite na maslacu. Odložite ih na toplo dok ne pripremite umak od gorgonzole.
U manjem loncu ili dubljoj tavi rastopite dvije žlice maslaca. Dodajte namrvljenu gorgonzolu. Kad se lagano rastopi ulijte 1 dcl toplog pilećieg temeljca. Posolite i popaprite po želji pa dodajte jos par kockica gorgonzole.
Na tanjur stavite umak od gorgonzole i na njega servirajte narezane pilećie roladice. Sa strane poslužite miješanu zelenu salatu.