Paella sa piletinom, svinjetinom i škampima (kozicama)
sastojci
- 500 g škampa ili većih kozica
- 250 g pilećih prsa
- 250 g svinjskog filea
- 150 g svinjske sušene kobasice
- 150 g mladog graška (može i smrznuti)
- 1000 ml pilećeg temeljca
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 400 g riže Arborio za rižota
- 200 g narezanih cherry rajčica
- prstohvat sušenog šafrana
- 1 žličica slatke crvene paprike
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo zakuhajte pileći temeljac. Dobro operite i posušite škampe ili kozice. Narežite pileća prsa i svinjski file na srednje komade veličine zalogaja. Očistite i nasjeckajte češnjak i crveni luk. Operite i narežite cherry rajčice na pola.
U većoj dubljoj posudi debljeg dna ili većem woku zagrijte maslinovo ulje. Lagano prepržite češnjak i crveni luk dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte škampe ili veće kozice pa ih par minuta pržite na ulju. Izvadite ih iz tave i stavite na toplo. Na istom ulju prepržite narezana pilećia prsa i svinjski file. Začinite po želji pa dodajte nasjeckane svinjske kobasice i cherry rajčice.
Uspite rižu pa je miješajte da se svako zrno dobro obloži masnoćom i lagano zacakli. Ulijte pileći temeljac pa malo pojačajte vatru da temeljac zavrije. Posolite po želji pa dodajte šafran i mljevenu crvenu papriku. Pustite da kuha 10 minuta pa dodajte mladi grašak i repove škampa ili kozica. Kuhajte paelju još 10 minuta na laganoj vatri. Poslužite toplo.