Mladi pijetao s maslacem i povrćem
sastojci
- 2 grančice ružmarina
- svježi peršin
- 100 g SPAR PREMIUM maslaca
- 0.5 limuna (korica)
- sol, papar
- 1.6 kg Mladi pijetao Vrtovi Hrvatske
- 200 g ljutike
- 300 g šampinjona (smeđih i bijelih)
- 1.3 kg krumpira
- 4 režnja češnjaka
- 1 žlica SPAR Sušenog timijana
- SPAR PREMIUM Maslinovo ulje
Način pripreme
Nasjeckajte ružmarin i svježi peršin. U zdjelicu dodajte omekšali maslac narezan na kockice, ubacite začine, naribajte koricu limuna, posolite i popaprite. Smjesu razradite vilicom.
Mladom pijetlu odrežite vrat i izvadite iznutrice iz utrobe. Posolite ga iznutra i izvana te utrljajte sol.
Kožu pijetla na prsima odmaknite rukama od mesa, ali pazite da se koža ne potrga. Potom između kože i mesa na prsima ugurajte maslac sa začinima, a dio maslaca ostavite za premazivanje.
Kuhinjskom špagom pijetlu povežite zadak s batacima. Izvana ga premažite ostatkom maslaca sa začinima. Stavite ga u lim za pečenje i pecite 20 minuta na 180 °C.
Ljutiku, šampinjone i krumpire očistite i prepolovite. Stavite u veću zdjelu, dodajte oguljene režnjeve češnjaka pa pospite sušenim timijanom i posolite. Prelijte maslinovim uljem i promiješajte.
Pijetla izvadite iz pećnice, oko njega dodajte povrće pa vratite u pećnicu na još 70 minuta.
Poslužite uz zelenu salatu prema želji.