Kozice s njokima
sastojci
- 500 g svježih repova kozica
- 500 g svježih njoka
- 2 režnja češnjaka
- 1 dcl suhog bijelog vina
- 50 ml maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- 2 žlice naribanog svježeg parmezana
Za šalšu
- 400 g sjeckane rajčice iz konzerve
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice djevičanskog maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo pripremite šalšu. Na maslinovu ulju zažutite sitno sjeckani češnjak te mu dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve, sol i papar. Po potrebi možete dodati i malo vode ili temeljca koji ste dobili kuhajući oklope od kozica s malo češnjaka, peršina, celera i lovora. Pustite da lagano kuha dok niste dobili gustu šalšu.
Očistite repove kozica. Na laganoj vatri zagrijte maslinovo ulje, pola peršina i sitno sjeckani češnjak. Dodajte kozice i pecite ih 2-3 minute. Podlijte ih s bijelim vinom te malo pojačajte vatru. Kad je alkohol iz vina ishlapio, smanjite vatru te dodajte prije pripremljenu šalšu. Lagano promiješajte te pustite da se okusi malo prožmu.
U posoljenoj zakuhanoj vodi skuhajte njoke. Dobro ih ocijedite pa dodajte pripremljenoj šalši. Sve lagano protresite, promiješajte i poslužite s naribanim parmezanom i ostatkom nasjeckanog svježeg peršina. Čaša hladne malvazije odlično paše uz ovaj domaći dalmatinski recept.