sastojci
- 250 g malina
- 225 g glatkog brašna
- 145 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 1 tvrdo kuhani žumanjak
- 1 sirovi žumanjak
- 2 ml ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Krema od limuna
- 3 jaja
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- limunova korica
- 160 ml limunovog soka
- 150 g maslaca sobne temperature
- 125 g kiselog vrhnja
Način pripreme
Za tijesto
Skuhajte jedno jaje i žumanjak protisnite kroz cjedilo. Miješajte maslac i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte 1 sirovi žumanjak, kuhani žumanjak i ekstrakt vanilije. Prstohvat soli dodajte u brašno i pomiješajte sa smjesom maslaca i jaja.
Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata.
Tijesto razvaljajte, stavite u kalup za pite s odvojivim dnom, napikajte vilicom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ugrijte pećnicu na 160°C pa pecite tijesto 20tak minuta dok ne porumeni.
Za kremu
U metalnoj posudi miješajte jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i sok. Stavite zdjelu iznad posude ključale vode i nastavite miješati. Nakon 1 minute umiješajte maslac, dalje miješajte oko 5 minuta dok se smjesa ne zgusne.
Smjesu procijedite kroz cijedilo i umiješajte kiselo vrhnje.
Na ohlađeno pečeno tijesto ulijte polovinu tople kreme. Posložite maline i ulijte ostatak kreme. Na vrh posložite maline. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.