sastojci
- 100 g kukuruzne krupice
- 200 g oštrog brašna
- 100 g krušnih mrvica
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 5 manjih jaja
- 100 g tekućeg meda
- 100 g šećera
- 50 ml maslinova ulja
- 100 g suhih smokava
- 500 g krušaka
- 100 g grožđica
- 0.5 žličice mljevenog cimeta
- naribana korica 1 naranče
- naribana korica 0.5 limuna
- 1 mala žličica soli
- 200 ml slatkog vrhnja
Način pripreme
Prvo zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite kruške pa ih narežite na kockice. Dobro operite naranču i limun pa im naribajte koricu. U manjoj posudi umutite 5 manjih jaja. Grožđice stavite u malo tople vode da se razmoče. Suhe smokve narežite na manje kockice.
Uzmite dvije zdjele pa u jednoj pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto (krupicu, brašno, mrvice i šećer) a u drugoj (većoj) sve vlažne sastojke. Kada ste to učinili, vlažne sastojke dodajte u suhe i sve dobro promiješajte. Sada možete dodati kruške, smokve, namočene grožđice, mljeveni cimet, naribanu koricu naranče i limuna te sol. Sve još jednom lagano promiješajte pa smjesu izlijte u rasklopivi kalup za torte koji ste prethodno iznutra premazali maslacem.
Kolač pecite 45-50 minuta pazeći da vam izvana ne izgori. Dok se kolač peče vi možete izraditi slatko vrhnje s malo soka od naranče koje će se odlično sljubiti s ovim sočnim kolačem. Umjesto vrhnja to može biti i sladoled od vanilije. Kolač jedite dok je još topao kako biste osjetili sve njegove okuse.