Za bogatiju prehranu – bulgur je novi hit

lonac s kuhanim bulgurom
© Copyright (c) 2018 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.

Bulgur je sve popularnija žitarica i to s pravom. Zasitan je, hranjiv ili niskokaloričan, ne treba ga dugo kuhati, finog je orašastog ukusa i sadrži vitamine i vlakna. Bulgur je uobičajena namirnica u turskoj i indijskoj kuhinji, a napokon je stigao i u ostale svjetske i europske kuhinje i odmah na prvu žlicu – oduševio.

Bulgur ima mnoge prednosti. Niskokaloričan je, s malo masti pa je pogodan za vegane i vegetarijance, može se kombinirati s mnogim jelima pa ne čudi sve veća popularnost. Osim toga, daje osjećaj sitosti. Onaj SPAR robne marke Natur*pur odličan je odabir pa u sljedećoj kupovini svakako na listu namirnica uvrstite i ovu žitaricu.

Što je zapravo bulgur?

To je žitarica koja se dobiva obradom durum pšenice koja se prvo kuha, suši pa onda lomi na komadiće. Umjesto uobičajenih žitarica, skuhajte bulgur i postat će vam jasno zašto je osvojio mnoge.

Pomoću ove prokuhane metode, vitamini i minerali koji se nalaze u vanjskim rubovima zrna migriraju u unutarnje slojeve. Na taj se način tijekom ljuštenja javlja samo blagi gubitak hranjivih tvari. Konačno, durum pšenica je drobljena i prosijana u različite veličine. Bulgur traži nježnu proizvodnju. Kako je cijelo zrno drobljeno, vrlo je hranjiv. 

Njegova priprema vrlo je jednostavna. Dovoljno je staviti ga u vruću vodu 20 minuta. Ako ga močite u hladnoj vodi, trebat će mu između osam i dvanaest sati da nabubri. Upravo zato što upija velike količine vode pri bubrenju, njegov se volumen povećava pa vam je za jednu porciju dovoljno oko tri žlice.

salata Tabbouleh
© Copyright (c) 2020 Svetlana Monyakova/Shutterstock. No use without permission.

Kako jesti bulgur?

Možete ga pomiješati s povrćem ili njime napuniti tortilje. Najpoznatije je jelo orijentalna salata Tabbouleh u koju idu rajčica, krastavac, peršin i limunov sok. Ali u vašu salatu može osim bulgura ići i zeleni grašak, kukuruz, luk i mahune. U Turskoj će vam ponuditi sočni pilav od bulgura.  Odličan je kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi, njime možete napuniti tikvice ili patlidžane. U pripremi sarmica ili punjenih paprika umjesto riže, zašto ne, stavite bulgur. Ovisno o sezoni, kombinirajte ga s povrćem koje je u ponudi – osim začina poput đumbira, cimeta, kardamoma i papra dobro se slaže s korijandrom, mrkvom i tikvama.

No bulgur može biti i desert – napravite s njime puding, Trigo con Leche s kojim se možete zasladiti za doručak ili večeru. Ostale kombinacije s medom, voćem i orašastim plodovima oduševit će vas.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.