Za bogatiju prehranu – bulgur je novi hit

lonac s kuhanim bulgurom
Copyright (c) 2018 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.

Bulgur je sve popularnija žitarica i to s pravom. Zasitan je, hranjiv ili niskokaloričan, ne treba ga dugo kuhati, finog je orašastog ukusa i sadrži vitamine i vlakna. Bulgur je uobičajena namirnica u turskoj i indijskoj kuhinji, a napokon je stigao i u ostale svjetske i europske kuhinje i odmah na prvu žlicu – oduševio.

Bulgur ima mnoge prednosti. Niskokaloričan je, s malo masti pa je pogodan za vegane i vegetarijance, može se kombinirati s mnogim jelima pa ne čudi sve veća popularnost. Osim toga, daje osjećaj sitosti. Onaj SPAR robne marke Natur*pur odličan je odabir pa u sljedećoj kupovini svakako na listu namirnica uvrstite i ovu žitaricu.

Što je zapravo bulgur?

To je žitarica koja se dobiva obradom durum pšenice koja se prvo kuha, suši pa onda lomi na komadiće. Umjesto uobičajenih žitarica, skuhajte bulgur i postat će vam jasno zašto je osvojio mnoge.

Pomoću ove prokuhane metode, vitamini i minerali koji se nalaze u vanjskim rubovima zrna migriraju u unutarnje slojeve. Na taj se način tijekom ljuštenja javlja samo blagi gubitak hranjivih tvari. Konačno, durum pšenica je drobljena i prosijana u različite veličine. Bulgur traži nježnu proizvodnju. Kako je cijelo zrno drobljeno, vrlo je hranjiv. 

Njegova priprema vrlo je jednostavna. Dovoljno je staviti ga u vruću vodu 20 minuta. Ako ga močite u hladnoj vodi, trebat će mu između osam i dvanaest sati da nabubri. Upravo zato što upija velike količine vode pri bubrenju, njegov se volumen povećava pa vam je za jednu porciju dovoljno oko tri žlice.

salata Tabbouleh
Copyright (c) 2020 Svetlana Monyakova/Shutterstock. No use without permission.

Kako jesti bulgur?

Možete ga pomiješati s povrćem ili njime napuniti tortilje. Najpoznatije je jelo orijentalna salata Tabbouleh u koju idu rajčica, krastavac, peršin i limunov sok. Ali u vašu salatu može osim bulgura ići i zeleni grašak, kukuruz, luk i mahune. U Turskoj će vam ponuditi sočni pilav od bulgura.  Odličan je kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi, njime možete napuniti tikvice ili patlidžane. U pripremi sarmica ili punjenih paprika umjesto riže, zašto ne, stavite bulgur. Ovisno o sezoni, kombinirajte ga s povrćem koje je u ponudi – osim začina poput đumbira, cimeta, kardamoma i papra dobro se slaže s korijandrom, mrkvom i tikvama.

No bulgur može biti i desert – napravite s njime puding, Trigo con Leche s kojim se možete zasladiti za doručak ili večeru. Ostale kombinacije s medom, voćem i orašastim plodovima oduševit će vas.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.