Pir kao zamjena za rižu

pir u staklenci
Copyright (c) 2016 Katrinshine/Shutterstock. No use without permission.

Prapšenica ili pir budi sve veće gastronomsko i kulinarsko zanimanje u našim krajevima. No bez obzira na to što smo okruženi brojnim informacijama o ovoj hranjivoj namirnici, još nam je uvijek pomalo nepoznata. Pa se tako nerijetko nađemo pred pitanjem kako pripremiti pir. S uporabom pirova brašna smo se već susretali, a već gotova tjestenina dolazi s uputama na pakiranju. Međutim, kad je sama žitarica u pitanju, manje je poznata informacija kako može biti odlična zamjena za rižu.

Zašto uključiti pir u prehranu?

Ova vrlo hranjiva žitarica, iako srodna pšenici, donosi vrijedne nutrijente koje njezina široko popularna rođakinja nema. Pa je tako izvrstan izvor prehrambenih vlakana koji povoljno djeluju na probavu te bjelančevina koje su vrijedan makronutrijent. Osim toga, obiluje mineralima među kojima se posebno ističe mangan, a slijede ga fosfor i magnezij. Iako vrlo dobra zamjena za pšenicu, i dalje sadrži gluten. Stoga nije pogodna za osobe koje su osjetljive na ovu kompleksnu smjesu bjelančevina.

pirova kasa
Copyright (c) 2018 Natalia Mylova/Shutterstock. No use without permission.
jelo s pirom i povrcem
Copyright (c) 2019 Alessio Orru/Shutterstock. No use without permission.

Kako kuhati pir?

Kuhati se mogu cjelovita zrna pira ili ona polirana, odnosno obrađena i izvađena iz gornje opne. Neovisno o tome koji oblik odabrali i za koje jelo, pir je potrebno prije kuhanja pripremiti. Za početak, ovu je žitaricu potrebno dobro isprati, a potom i namočiti. Cjelovitim zrnima će biti potrebno 24 sata namakanja dok ćete polirana moći kuhati i bez namakanja, no savjetujemo da to ipak učinite. Međutim, njihovo namakanje može biti i kraće jer im neće trebati toliko vremena za omekšavanje. Proces pripreme završite cijeđenjem i ponovnim ispiranjem zrna. Pir je potrebno kuhati u omjeru tri naprema jedan u korist vode, a duljina kuhanja će ovisiti o osobnom ukusu. Voditi se možete pravilom kako bi žitarice trebale biti kuhane al dente. Odnosno, biti mekane izvana i nešto tvrđe iznutra tako da se osjete pod zubom. Za cjelovita zrna će to biti oko sat vremena laganog kuhanja nakon što voda provrije, a za obrađena oko pola sata.

Pir kao zamjena za rižu

S obzirom na svojstva i teksturu, pir ćete moći koristiti kao zamjenu za rižu u gotovo svakom receptu. Tako ćete njime moći pripremati nutritivno bogatija rižota te ga dodati kao udio ugljikohidrata u obilnu salatu. Pir će jednako dobro preuzeti rižinu ulogu i u tradicionalnim jelima poput sarmi i punjenih paprika. No bilo bi dobro cjelovita zrna pira skuhati do pola i ohladiti prije nego ih umiješate u smjesu za meso, jer će im zbog tvrđe teksture biti potrebno dulje kuhanje nego riži te bi zato pir mogao ostati pretvrd. Međutim, ako kuhate s obrađenim zrnima, bez brige ih možete koristiti, isto kao i rižu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.