Griz – zaboravljena namirnica djetinjstva

kuhani griz u zdjeli
Copyright (c) 2020 EFLStudioArt/Shutterstock. No use without permission.

Namirnica koju smo svi upoznali kao prvu hranu djetinjstva danas je pomalo pala u zaborav. No griz itekako zaslužuje vašu pažnju. Ako već ne zbog brze i raznolike pripreme, onda zbog raznih nutrijenata koje sadrži. Iako smo ga upoznali u slatkoj verziji, najčešće s dodatkom kakaa, griz možete pripremati na tisuću drugih načina.

 

Od čega se radi griz

Griz ili pšenična krupica može se podijeliti u dvije skupine. Obje se rade od mljevene pšenice, i dok se griz koji kuhamo u kašu radi od meke pšenice, od tvrde pšenice radi se griz koji je odličan za tjestenine, knedle i slično. Sam postupak mljevenja pšenice za griz jednak je onom za brašno, ali je granulat za griz nešto veći – od 0,3 do 1 milimetra. Najfinije mljeveni griz koristi se za dječje kašice.

Tri posude s brasnom, krusnim mrvicama, grizom
Copyright (c) 2014 OndroM/Shutterstock. No use without permission.

Kuhanje i čuvanje

Griz se najčešće kuha u mlijeku, ali po želji ga možete kuhati u nekoj drugoj tekućini. Primjerice vodi, temeljcu, biljnom napitku po želji i slično. Generalni omjer kod kuhanja je 100 ml tekućine u koju ide jedna ravna žlica griza i pola žličice šećera (ako ga kuhate na slatko). Griz u tekućinu dodajte postupno i brzo miješajte kako bi se izbjegle grudice. Dovoljno ga je kuhati tek nekoliko minuta jer je brzo gotov.

Griz u originalnom pakiranju možete čuvati do godinu dana na tamnom i hladnom mjestu. Najbolje ga je držati u čvrsto zatvorenoj staklenoj posudi.

 

Nutritivna vrijednost

Osim brze pripreme, griz krasi i niz nutrijenata. U 100 grama sadrži između 324 i 372 kalorije, a tu su i brojni vitamini i minerali poput onih skupine B, željeza i  magnezija. Sadrži proteine, ugljikohidrate i vlakna, a odličan je i po udjelu masti kojih sadrži otprilike 1 gram. Stoga je sjajna namirnica koja će vas dugo držati sitima i opskrbiti vas vrijednim sastojcima.

pileca juha s okruglicama od griza i povrcem
Copyright (c) 2021 Richard Semik/Shutterstock. No use without permission.
smjesa za griz u zdjeli
Copyright (c) 2016 Shebeko/Shutterstock. No use without permission.

Slatka ili slana verzija?

Kao mali smo ga najčešće jeli slatkog uz dodatak kakaa ili kockice čokolade. No slatkoljupcima će se otvoriti čitav svijet okusa. Dodajte mu med, orašaste plodove, svježe ili sušeno voće, pekmez ili drugi dodatak po želji. Od griza lako možete pripremiti i lagani ručak ili prilog mesu i gulašu. Umjesto u mlijeku kuhajte ga u temeljcu, dodajte mu malo maslinova ulja ili maslaca i kuhano povrće ili neki umak po želji. A nikako ne zaboravite i klasik iz bakine kuhinje – griz noklice za pravu domaću juhu.

 

Varijante

Od prvotnog pšeničnog, danas u ponudi imamo brojne verzije griza. Tako na policama trgovina možete pronaći i pirov, rižin ili od ječma. Svaki od njih unijet će malo šarolikosti i nove arome u vašu prehranu, a pronaći ih možete i na policama SPAR-a pod vlastitim robnim markama S-BUDGET i Natur*pur.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.