Uncooked Fonio Grain Spilled from a Scoop
© Copyright (c) 2023 Michelle Lee Photography/Shutterstock. No use without permission.

Fonio – antička žitarica u modernoj kuhinji

Fonio, sićušna žitarica iz porodice prosa, uzgaja se već tisućama godina u zapadnoj Africi. Poznat je po svojoj otpornosti u sušnim uvjetima i brzom ciklusu rasta. Često se naziva čudesnim zrnom. Fonio ne sadrži gluten, bogat je proteinima i prepun je esencijalnih aminokiselina, što ga čini nutritivno snažnom žitaricom. 

Fonio Grain in a Bowl
© Copyright (c) 2023 Michelle Lee Photography/Shutterstock. No use without permission.

Odlična zamjena

Najbolja karakteristika ove simpatične žitarice jest što izvrsno upija okuse, a može se kuhati, na primjer, u povrtnoj ili pilećoj juhi. Ima zemljast i orašast okus, pa će se odlično slagati s rajčicama, patlidžanima i lisnatim povrćem. Kao i zobenu kašu, fonio možete pripremiti za doručak. Preporučujemo pripremu s bademovim ili kokosovim mlijekom uz dodatak svježeg voća i cimeta. Svestranost mu omogućuje da se vrlo lako uklapa u jela, kao zamjena za neke tradicionalnije žitarice poput kus-kusa, riže ili kvinoje.  

Za nekoliko minuta

Jednostavnost pripreme je isto super stvar! Fonio se skuha za samo pet minuta, samo je potreban jednostavan omjer žitarica i vode – i to 1:2. Nakon kuhanja obavezno ga razrahlite vilicom kako biste razdvojili zrnca i dobili pahuljastu teksturu jela.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Boiled fonio in a dish with vegetables all around