Kad zamiriše kruh - super beskvasni kruh

Za doručak, ručak ili večeru, svaki dan se nađe pokoja šnita kruha na našem stolu. Među mnogobrojnim vrstama kruha, jedan se posebno ističe – beskvasni kruh! Beskvasni kruh pravo je otkriće za sve ljubitelje domaćega kruha koji cijene izvorne okuse i žele se hraniti zdravo. Osnovna je karakteristika ovog kruha da se priprema bez kvasca, postupkom dulje fermentacije kiselog tijesta i uglavnom od cjelovitih žitarica. To mu daje niz prednosti i posve drugačiji okus. 

Reakcije na kvasac

Posebno se preporučuje svima koji imaju alergijske reakcije na kvasac, sastojak dizanog tijesta. Crvenilo kože ili svrbež može biti posljedica upravo reakcije organizma na kvasac. Beskvasni kruh ima nizak glikemijski indeks (za razliku od bijeloga kruha) i pomaže u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Laktobacili koji nastaju kao rezultat beskvasne fermentacije sprječavaju negativno djelovanje nekih drugih bakterija na ljudski organizam i osiguravaju u kruhu prisutnost biotina i vitamina B skupine.

Dulja svježina

Lakšu probavu i svojevrsnu detoksikaciju organizma potiču vlakna i antioksidansi iz cjelovitog zrna žitarica. Kisela fermentacija tijesta za beskvasni kruh pomaže razgraditi gluten u druge nutrijente pa ih organizam lakše može apsorbirati. Svježina i dobar okus beskvasnog kruha traju čak i do sedam dana. Najbolje je ako ga čuvate u platnenoj vrećici ili zamotanog u tkaninu, ali nikako u plastičnoj kutiji jer mu je potrebno provjetravanje.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.