gulas s vinom

Ostaci vina - nemojte bacati, kuhajte!

Baš kao što se ostaci hrane koriste za pripremu novog obroka za idući dan, tako isto možete učiniti i s vinom koje niste popili. Umjesto da ga prolijete u odvod, pospremite ga u hladnjak jer vam može poslužiti kao ideja za neki novi obrok. Ostatak vina od prethodnog dana iskoristite kao podlogu za ukusnu marinadu ili za slatke deserte. Tanini i šećer u vinu sjajni su u marinadi jer opuštaju meso i čine ga mekim. Bijela vina koristite za mariniranje bijelog mesa i ribe, a crna za crveno meso i divljač. Uz dobru kombinaciju začina i pravi odrezak, marinada od vina je pun pogodak! 

limunada s vinom i jagodama

Slatko, ali i u čašu!

Vino može poslužiti i kao podloga za glaziranje slastica kao što su, na primjer, cimet-rolice i čokoladni kuglof. No, ako niste raspoloženi za deserte, svoje vino od prethodnog dana možete iskoristiti za pripremu voćnog koktela. Baš poput sangrije, čiji su sastojci crveno voće, za pripremu blaže verzije vinskih koktela možete koristiti dinju i krušku s bijelim vinom. Za brzu pripremu: voćke po odabiru potopite u manjoj količini vina, a ostatak poslužite s „pijanim“ voćem.

Spremite za poslije

Baš kao što se to može učiniti s ostatkom temeljca od juhe i naknadno ga dodavati u gulaše ili variva, isto se može učiniti i s vinom. Ostatak vina izlijte u kalupe za led, stavite u zamrzivač i koristite poslije. Zamrznutu kockicu vina možete dodati u brudet ili je iskoristiti kao kockicu alkoholnog leda u limunadi, izbor je na vama. Mogućnosti ima!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kockice leda s vinom