salata s rukolom na tanjuru

Top 3 razloga zašto jesti rukolu

rukola s rajcicom na tanjuru

Rukola ili salata raketa, kako se još zna zvati u narodu, potječe iz mediteranskih regija i ima prepoznatljiv gorkasti okus koji jelima daje specifičnu notu. Ono zbog čega je posebno cijenjena su njezine nutritivne vrijednosti. Kalcij, kalij, folna kiselina, brojni vitamini… Konzumacijom ovog povrća u organizam unosite nove zalihe vitalnosti. Ide uz gotovo sva jela, posebno uz sireve, grillanu piletinu, ribu ili krumpir. Vrlo je popularna u talijanskoj kuhinji i čest dodatak na pizzama. Svježa se dodaje u sendviče, tortilje, izvrstan je prilog uz jela od tjestenine.

 

Mnogi vjeruju da je rukola moćan afrodizijak, a mi smo izdvojili tri jaka razloga zašto bi trebala biti što češće na obiteljskom jelovniku.

1. Hidratacija iznutra s pozitivnim učinkom na mršavljenje

Rukola je bogata vodom, njezin je udio 90 posto tako da ako imate misiju ili želju hidratizirati organizam, ovo je vrhunska namirnica za tu svrhu. Idealna je u proljeće i ljeto jer jelima daje osvježavajuću notu, a osim toga potpomaže mršavljenje jer je siromašna šećerima, kalorijama, ugljikohidratima i mastima. Korisno je znati da je manje kalorična od zelene salate, pa i u tom smislu definitivno zaslužuje prednost na tanjuru.

2. Detoksikacijska namirnica koja promovira zdravu probavu

Rukola sadrži vlakna, drugim riječima potpomaže zdravu probavu. Antioksidansi i esencijalni minerali izvrsno obavljaju funkciju čišćenja organizma od toksina tako da je i to razlog više da je uključite u redovitu prehranu. Klorofil značajno pomaže u borbi protiv zadržavanja štetnih tvari te olakšava rad jetre tako da je savršen proljetni adut za detoksikaciju.

3. Zaštitnica zdravih kostiju

Rukola pridonosi zdravlju kostiju zahvaljujući vitaminu K koji sadrži i koji čuva njihovu čvrstu i gustu strukturu. Samo da je usporedimo sa salatom iceberg, ima u prosjeku 8 puta više kalcija od nje.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.