popecci s mladim graskom

Što sve mogu mlada zrna graška

Sigurni smo da je većini prva pomisao na grašak rizi-bizi. Popularno jelo koje podsjeća na djetinjstvo i ručak kod bake. Naravno da će uvijek biti dobrodošao na stolu i u jednostavnim verzijama s maslacem i mrkvom ili u bistrim i kremastim juhama. No šteta bi bilo ne iskoristiti sav potencijal koji u kulinarstvu pruža. Možda vas uspijemo inspirirati za neke nove ideje i novi način pripreme.

hummus s mladim graskom

Slatki okus kakav se traži

Najbolji okus daju mlada, svježa zrna koja su u pravilu manja i mekša. S obzirom na to da je sezona graška relativno kratka i traje samo od travnja do srpnja, preporučuje ga se blanširati i zamrznuti za ostatak godine. Najbolje je kupiti svježe ubrane mahune koje trebaju biti čvrste i jarko zelene boje. Nutritivno gledano, grašak ima pozitivan utjecaj na probavni sustav, a ono što ga razlikuje od ostalog povrća i mahunarki jest činjenica da sadrži vlakna i posebno proteine. Upravo zahvaljujući njima za sobom ostavlja dugotrajan osjećaj sitosti.

Dobre ideje za pripremu

Popis namirnica s kojima se mladi grašak dobro slaže je poprilično dugačak. Ide dobro s rižom, krumpirom, teletinom, piletinom, ribom, tjesteninom. Mladi grašak odličan je sastojak za rižota, od njega se mogu napraviti ukusne pogačice, inovativnija verzija pire krumpira koja je ujedno i dobar trik da vaši klinci pojedu i zeleno povrće, idealan je za hladne, zasitne salate i fritate od raznog povrća. Ako još niste, svakako se odvažite i pripremite hummus od slanutka i mladog graška pa uživajte u sočnom preukusnom namazu kad god poželite.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

tart s mladim graskom